IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
08:50 | 18 ноември 2020
Обновен: 15:49 | 15 април 2024

Симптомите от 5 ги смъкнаха на 2 – как джипитата ще ни издават PCR направленията?

Промените ще бъдат приети след подписване на Националния рамков договор

По материала работи: Слав Велев
Симптомите от 5 ги смъкнаха на 2 – как джипитата ще ни издават PCR направленията?

Здравната каса направи предложение, направленията за PCR тест да се издават при налични само два симптома на COVID-19, вместо на цели 5. Промените ще бъдат приети след подписване на Националния рамков договор.

 

Личните лекари се оплакаха, че изискванията за направление са прекалено високи.

 

„Да има 2 от 11, а не да се чака цялата плеяда от симптоми, за да се назначи тестът. Може да е кашлица и болки в гърлото, може да е температура и загуба на обоняние. Не е необходимо да ги има и четирите,  за да се назначи тестът”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред НОВА.

 

Направленията ще се изпращат онлайн и ще са без лимит. Пациентите  ще получат уникален код от джипито си и с него ще могат да се тестват. Личните лекари обаче смятат, че направлението трябва да е за антигенни тестове. Междувременно възможността за издаване на електронни направления е на финалната права.

 

„Най-заинтересовани са пациентите, които ще бъдат обслужвани. На второ място ние, лекарите, защото ще можем да кажем на пациентите какво да правят, а не да се чудим как да им обясним кой тест и къде да си го платят”, заяви д-р Брънзалов.

 

Според  Д-р Нигяр Джафер от ДПС дългото чакане за безплатни тестове вече струва твърде много на българина и около 100 млн. лв. са платили българските граждани за тестване до сега.

 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че цената на тестовете не може да бъде контролирана от държавата след като стана ясно, че PCR-те се внасят на много по-ниски цени от предлаганите. Според НЗОК – от 17 до 25 лв.

Коментари

Новини Варна