IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
10:40 | 18 ноември 2020
Обновен: 04:40 | 11 април 2024

Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса

Какво представлява "стерилизиращият имунитет"

По материала работи: Слав Велев
Колко ще трае имунитетът срещу коронавируса

Имунните клетки, които помагат на организма да се защитава от коронавируса, намаляват бавно и те остават дълго време в тялото на човека, преболедувал инфекцията. Това твърди група учени в своя научна разработка, съобщава RT, предаде "Стандарт".

 

Изследването, обхванало 185 пациенти с коронавирус, е показало, че 8 месеца след прекарването на заразата повечето от тях са имали достатъчно имунни клетки, за да продължават да са защитени от вируса.

 

Предполага се и че при определен тип коронавирус имунните клетки на хората, които са го преболедували, могат да издържат до 17 години след оздравяването.

 

"Тази памет може да спомогне за това в продължение на дълги години мнозинството от хората да не се заразяват тежко, така че да не е необходима хоспитализация", посочва един от ръководителите на изследването - вирусологът Шейн Кроти от Калифорнийския институт по имунология.

 

Научната разработка следва пътеката, белязана от редица скорошни изследвания за "паметта" на клетките, които са прихванали и преборили коронавируса. Така например имунолози от Университета във Вашингтон обявиха, че този вид клетки остават в тялото най-малко 3 месеца след болестта. Друго изследване сочи, че оздравелите от COVID-19 са изградили силни имунни клетки дори в случаите, когато не е било възможно да се открият антитела.

 

През последните месеци се появи и тезата, че поради намаляването на броя на антителата имунитетът срещу коронавируса може да изчезва след едва няколко месеца. Поддръжниците на това мнение обаче напомнят и че антителата далеч не са единственият елемент на имунната система. Освен тях съществува и явление, наречено "стерилизиращ имунитет", което се проявява, когато самите клетки запазват паметта за вируса и това позволява по-ефикасно да се избягват болести, отколкото при наличието на антитела.

Коментари

Новини Варна