IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
17:00 | 18 ноември 2020
Обновен: 09:46 | 17 април 2024

Варненка пребори COVID, но се отчая от системата - разказ на 70-годишната Невяна за сблъсъка с родното здравеопазване

"Моля ви, прегледайте ме! Ще припадна!". С тези думи г-жа Кюркчиева се опитала да привлече вниманието на медицинска сестра в Инфекциозната клиника във Варна

По материала работи: Слав Велев
Варненка пребори COVID, но се отчая от системата - разказ на 70-годишната Невяна за сблъсъка с родното здравеопазване

"Моля ви, прегледайте ме! Ще припадна!". С тези думи на болка и отчаяние 70-годишната Невяна Кюркчиева се опитала да привлече вниманието на медицинска сестра в Инфекциозната клиника във Варна, след като чакала за преглед близо 6 часа. Отговорът обаче бил: "И аз припадам!".

 

Възрастната жена се срещнала с коронавируса и го преборила. По-големи мъки ѝ носи обаче не сблъсъкът с болестта, а със здравната система, пише БНР.


След появата на първите симптоми Невяна отива при личния си лекар, който не я преглежда, а през прага на вратата ѝ подава направление за пулмолог. Специалистът установява двустранна бронхопневмония и препоръчва спешен прием в болница.

 

Заедно със сина си пенсионерката отива в Терапията, където ѝ казали, че не могат да я приемат и трябва да отиде до Инфекциозната клиника. Пристигат в клиниката и там започва голямото чакане. След близо 6 часа стоене в приемната, заедно с други болни, след неколкократни опити да привлече внимание, Невяна е прегледана от дежурния лекар, който изписва лекарства и я насочва за PCR тест.

 

Тестът се оказва положителен и жената решава да се карантинира, вместо да постъпи в болница. "Нямах никакви сили да отида пак там. Просто не можех да си причиня отново това обикаляне и чакане. Реших да си остана у дома, готова всеки момент да извикам линейка", разказва Невяна.

 

След изтичането на карантината лутането на възрастната жена в лабиринта на българското здравеопазване продължава. Пращат я отново в кабинета на пулмолога. "Той ми се скара, и с право, че съм дошла, защото той не ми е назначавал лечение, а сега трябва да продължи да ме лекува без да знае какво е било преди това", споделя още възрастната жена.

 

За щастие втората рентгенова снимка на Невяна е по-добра, затова й назначават само лекарства за доизчистване на пневмонията.

 

"След сблъсъка със системата и болестта се почувствах абсолютно нищожна, друга дума няма!", допълни Невяна Кюркчиева.

 

Коментари

Новини Варна