IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
11:05 | 19 ноември 2020
Обновен: 22:13 | 19 април 2024

СЗО: В Европа ситуацията е критична

България трябва да увеличи тестването сред населението

По материала работи: Слав Велев
СЗО: В Европа ситуацията е критична

В Европа ситуацията е критична, в много държави се увеличава броят на леглата, интензивните отделения са претоварени, увеличава се и броят на починалите. Ситуацията в България е още по-трудна. Това заяви пред БНТ д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация у нас, предаде Tribune.bg.

 

Още в началото СЗО даде указания на държавите членки, включително България – има нужда да се увеличи тестването сред населението, проследяването на контактите и изолацията.

 

Другото измерение е увеличаването на информираността сред населението, като се обясняват простите мерки, които всеки от нас може да вземе – носене на маска, поддържане на дистанция, избягване на струпвания на хора.

 

В момента PCR е най-надеждният тест по отношение на спецификата и чувствителността на коронавируса, но сега виждаме антигенните тестове и тестове, които могат да се прилагат дори у дома. Вчера в САЩ това вече започна, скоро такива тестове ще бъдат одобрени и в ЕС. Очакваме следващите седмици да стане това и да се закупят и дарят тестове на страните с нисък и среден доход, обясни д-р Сила.

 

Над 100 души на ден умират в България и това не са анонимни хора, а нашите майки, бащи, деца… За това се обръщам към всички хора да бъдат по-отговорни, заедно можем да повлияем на тази болест в положителна посока, призова Сила.

 

Младите хора на България са най-добрата част от обществото, но те са и много динамични, обичат да пътуват, да се събират в заведения и трябва да внимават и да бъдат отговорни на този етап. Трябва да ограничим и семейните посещения при роднини, защото можем да ги заразим, обясни представителят на СЗО.

 

Все още ваксина срещу COVID-19 не е налице и докато това стане, трябва да се прилагат мерките. В страните от ЕС и България ваксината може би ще е налична в края на март, но трябва да подчертаем, че в началото ще се приоритизират някои групи като възрастните хора и медиците на първа линия, заяви още представителят на СЗО.

 

Лятото и следващата зима ще бъдат много по-леки от настоящата. Но точно кога ще бъде краят на пандемията, не се знае с точност, каза в заключение д-р Скендер Сила.

Коментари

Новини Варна