IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
12:45 | 19 ноември 2020
Обновен: 06:57 | 19 април 2024

66% от леглата за неусложнени пациенти във Варна са вече заети

Започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилни лечебни заведения във Варненско

По материала работи: Слав Велев
66% от леглата за неусложнени пациенти във Варна са вече заети

Във Варна 66% от леглата за неусложнени пациенти са заети. Това съобщи по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В Разград 70% от местата в болниците са заети, а в Шумен е 132%, такава е заетостта на леглата в страната, като в Шумен са заети и открити най-много места за лечение на коронавируса.


Заетостта на леглата за неинтензивни е 46%, а за интензивни е 25 %. Голям натиск върху системата има в областите: Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен.

 

В областите Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Перник, София, Русе започва реорганизация на системата и създаване на многопрофилни лечебни заведения за пациенти с COVID-19 и такива, които да са чисти за останалите пациенти. Това каза още здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на щаба за овладяване разпространението на коронавируса у нас.

 

Навсякъде, където има позитивен антигенен тест, след него изискват проверка с PCR тест, добави той.

 

Ангелов обясни, че когато се направи антигенен тест във фургоните пред лечебните заведения, човекът има възможност да си направи и PCR в лечебното заведение, който е безплатен. Има право да го направи, но не е длъжен.

 

Много хора си правят антигенни тестове, които са позитивни, но не си правят PCR. Правят го, за да не се ограничи тяхното предвижване в обществото и да не се карантинират, обясни Ангелов.

 

От думите му стана ясно, че се очаква да бъде подписан анекс, след който личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове, които да нямат лимит.

Коментари

Новини Варна