IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
09:30 | 22 ноември 2020
Обновен: 07:15 | 24 март 2024

От първа линия в Германия: Роден лекар за опита и българската действителност

„Антигенните тестове се използват широко в Германия, но само като допълнително средство", посочи д-р Монов

По материала работи: Слав Велев
От първа линия в Германия: Роден лекар за опита и българската действителност

Вчера България се нареди на второ място в света по починали от COVID-19 на милион население за един ден. А в петък Германия отчете рекорден брой нови случаи на коронавирус. За немския опит и българската действителност в ефира на „Събуди се” говори  доктор Стоян Монев, който работи на първа линия в интензивно отделение с COVID  сектор в общинска болница в провинция Северен Рейн-Вестфалия, предаде НОВА.

 

„ В Германия няма инфекциозни болници по примера на България, Имаме отделни инфекциозни болници към университетските като отделения. При нас болните се лекуват в общите болници, като общината във всеки град е задължена да има определен брой легла в изолирано отделение”, заяви д-р Монев.

 

 

По думите му пациентите минават през триаж на входа на болницата, който се извършва от специално обучена медицинска сестра. Тези които могат да изчакат, се определят като „зелени”, биват преглеждани след няколко часа. Личните лекари говорят първо по телефона със своите пациенти и без да издават направление насочват към PCR. Някои от тези медици правят тези тестове на входа на практиките си. „Не е реалистично коронаболните да влизат в лекарските практики”, категоричен е медикът.

 

„Антигенните тестове се използват широко в Германия, но само като допълнително средство. На входа на болниците правим задължително бърз антигенен тест и PCR тест, преди пациентът да бъде приет в отделението”, заяви д-р Монев.

 

Подробностите от разговора гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна