IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Здраве
10:10 | 22 ноември 2020
Обновен: 16:04 | 25 март 2024

Пренасят ли домашните любимци COVID-19? Какво казват ветерианрите

„Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек”, категорични са специалистите

По материала работи: Слав Велев
Пренасят ли домашните любимци COVID-19? Какво казват ветерианрите

Разходката на куче в парка повишава риска от зараза с COVID-19 до 78%. За това предупредиха испански учени през седмицата, предаде НОВА.

 

Според доктор Димитър Яновски, председател на Софийската колегия на Българския ветеринарен съюз, нашите домашни любимци страдат от коронавируси, но за момента COVID-19  не е доказано да е опасен за тях. „Няма доказателства този вирус да се предава от животно на човек”, категоричен е той.

 

Собствениците на домашни любимци, с които разговаря репортерът на NOVA Виктория Бояджиева, споделиха, че не се притесняват да разхождат домашните си любимци навън. Според тях изолирането на кучетата ще ги направи асоциални, което не е добре за тях.

 

„И за хората не е хубаво да са асоциални, но ситуацията го налага”, пошегува се в студиото на „Събуди се” доктор Димитър Яновски. По думите му не трябва да се изпада в крайности от стопани, които в страха си мажат домашните си любимци с дезинфектанти. „Няма как да живеем в стерилна среда”, категоричен е той и отново подчерта, че няма доказано предаване на коронавируса от животно на човек.

 

Подробностите от разговора и съветите на ветеринаря гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна