IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
16:25 | 1 декември 2020
Обновен: 19:27 | 27 март 2024

Урсула фон дер Лайен: Гражданите на ЕС ще се ваксинират преди края на декември

Според експерти обаче това няма как да стане преди началото на следващата година

По материала работи: Слав Велев
Урсула фон дер Лайен: Гражданите на ЕС ще се ваксинират преди края на декември

ЕС вече е осигурил около два милиарда дози ваксини срещу коронавирус. Първите граждани от блока ще могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник, предаде БНР.

 

По-рано през деня обаче "Файненшъл таймс" цитира свои източници, според които Европейският съюз вероятно няма да започне да разпространява ваксини срещу коронавирус преди началото на следващата година. Според запознати с кандидата за ваксина, произведен от компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE, се очаква да се получи становище от Европейската агенция по лекарствата (EMA) едва на 29-и декември.

 

Обсъждането на кандидата за ваксина на Moderna трябва да се състои на 12-ти януари, след като компанията подаде молба за спешно одобрение в понеделник. Ваксината, произведена от AstraZeneca plc и Оксфордския университет, няма да бъде обсъждана преди следващия месец, според източниците на "Файненшъл таймс".

 

Междувременно Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди информацията на "Файнешъл таймс", че ще завърши процеса на оценка на коронавирусната ваксина на компанията Moderna до 12 януари, "ако предоставените данни са достатъчно стабилни, за да се направи заключение относно качеството, безопасността и ефективността на ваксината".

 

Прегледът на ваксината ще бъде извършен "в ускорен срок", се казва още в изявлението на агенцията.

 

"Такъв кратък срок е възможен само защото EMA вече е прегледала някои данни за ваксината по време на осъществявания непрекъснат преглед. По време на тази фаза EMA е оценила данните от лабораторни проучвания и също така е започнала да оценява данните за имуногенността и безопасността от ранното проучване на Moderna", заявяват от Европейската агенция по лекарствата.

 

Фон дер Лайен също така отбеляза важността на стимулите, насочени към борба с икономическата криза, причинена от пандемията, за по-нататъшна модернизация на съюза. "Искаме инвестиции и реформи. Това ще бъде важен момент за нашата многостранна система, основана на правила", посочи шефът на ЕК.

 

Фон дер Лайен коментира и темата за наложеното от Унгария и Полша вето върху бюджета на ЕС за периода 2021–2027 година, като подчерта, че "ако някой има правни съмнения, ще може да се обърне към Съда на Европейските общности".
 

Коментари

Новини Варна