IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
10:05 | 4 декември 2020
Обновен: 20:47 | 12 април 2024

Брифинг за националния план за ваксиниране срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Вижте как ще ни ваксинират и кога

По материала работи: Слав Велев
Брифинг за националния план за ваксиниране срещу COVID-19 (ВИДЕО)

„Националният план на България за ваксиниране е разработен от работна група, заедно със специалисти. Използвани са указания на СЗО и планове на държави членки. Той е съобразен с българското здравеопазване. Той е динамичен и съобразен с обстановката”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани. В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.- фармацевти.

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора.

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания.

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. 

Страната ще бъде разделена на 6, а не на 7 района.

За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ - Велико Търново, за район 3 – РЗИ - Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ - Пловдив, за район 6 – РЗИ - Бургас.

Първото съвещание на Националния ваксинационен щаб ще се проведе днес в 15 часа. Целите са приемане, спазване на условията на ваксините и прецизиране на очакваните за ваксинация контингенти, уточни проф. Гигов.

„Очакваме, че щабът ще изпълни поставените му задачи. Много моменти, които ще бъдат разгледани, са консултирани със съответните медицински и браншови организации”, добави още началникът му.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбеляза, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Кунчев допълни, че ваксината ще започне да се използва веднага, щом се появи. Отново изясни, че тя ще бъде доброволна.

Здравният министър разясни, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи. Най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.

 

Коментари

Новини Варна