IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
10:20 | 9 декември 2020
Обновен: 10:31 | 15 април 2024

Руски учени изумиха в битката с вируса: Ваксина като кисело мляко, че и с антитела

Преимуществото на антидота е че предизвиква максимален имунен отговор

По материала работи: Слав Велев
Руски учени изумиха в битката с вируса: Ваксина като кисело мляко, че и с антитела

Изпитанията на ваксината срещу новата коронавирусна инфекция под формата на кисело мляко, разработена от Института за експериментална медицина, доказаха, че препаратът дава добър резултат при образуването на антитела в лигавиците и кръвта, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ваксината се отнася към вида мукозални имунизации и се приема под формата на кисело мляко. По правило антигените в подобни препарати са заключени в микрокапсули, които ги защитават от ферментите на стомашночревния тракт.

Руските учени, ръководени от проф. Александър Суворов, са провели опити с лабораторни животни. Преимуществото на ваксината е, че тя предизвиква максимален имунен отговор чрез лигавиците и поради тази причина спада към мукозните препарати. Реакцията на лабораторните животни при образуването на антитела срещу коронавируса е била много добра както в кръвта, така и в лигавиците им. Суворов отбеляза, че екипът е регистрирал добри резултати и при клетъчния имунитет.

Освен антитела, препаратът е генерирал и специфичните Т-лимфоцити, които убиват клетката, заразена от коронавируса. По неговите думи това е много важен елемент за създаването на ефикасна ваксина, а това е налице при разработения метод с използването на кисело мляко.

 

Коментари

Лъжци ( преди 3 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна