IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
11:30 | 12 декември 2020
Обновен: 09:00 | 14 април 2024

СЗО за Коледа: Празненството може много бързо да се превърне в траур

Повечето починали от вируса са в Европа и Америка

По материала работи: Слав Велев
СЗО за Коледа: Празненството може много бързо да се превърне в траур

"Празничният сезон е момент на радост и разпускане, но не трябва да намаляваме бдителността си. Празненството може много бързо да се превърне в траур, ако не вземаме достатъчни предпазни мерки", заяви на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Световната здравна организация (СЗО) призова за двойна бдителност по време на празниците, след като седмичният брой на починалите нарасна с 60 на сто през последните шест седмици, предаде Франс прес.

Хората, живеещи в регион, където вирусът се разпространява, трябва да обмислят внимателно плановете си за празниците в края на годината, за да гарантират сигурността на всички, подчерта той. "Това може да стане най-хубавият подарък, който можете да направите, дарът на здравето, живота, любовта и надеждата", добави генералният секретар на СЗО. Той изрази притеснения, че през последните шест седмици броят на починалите средно седмично е нараснал с 60 на сто.

Повечето случаи на заразяване, както повечето починали, са в Европа и Америка, съобщи Гебрейесус.

Мария ван Керхов, отговаряща за борбата с пандемията, също подчерта регионалните различия. За последните шест седмици броят на смъртните случаи е нараснал с близо 100 процента в Европа, с 54 на сто на американския континент и с 50 на сто в Африка, с 15 на сто в западната част на Тихия океан, 10 на сто в Източното Средиземноморие и 7,5 на сто в Югоизточна Азия.

Въпреки началото на ваксинацията в някои страни, вирусът все още се разпространява и по-голямата част от населението може да бъде заразена, подчерта тя.

Майкъл Райън, отговарящ за извънредните ситуации в СЗО, призова страните да извършват повече проследяване на заразата.

За да избегне опасността богатите страни да закупят всички дози от ваксините, които ще бъдат достъпни в ограничени количества през първите месеци, СЗО създаде механизъм, който трябва да позволи справедливото им разпределение. Този механизъм вече е закупил близо един милиард дози от три потенциални ваксини, съобщи Гебрейесус

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2020/12/12/szo-bydete-bditelni-da-ne-prevyrnem-praznicite-v-traur.473056
 

 

Коментари

Новини Варна