IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
17:00 | 13 декември 2020
Обновен: 22:09 | 23 април 2024

Психиатър съветва: Не изпадайте в паника при първите симптоми на COVID-19

Самият факт, че боледуваш дълго време, вдига нивото на тревожност

По материала работи: Слав Велев
Психиатър съветва: Не изпадайте в паника при първите симптоми на COVID-19

"От самото начало на годината се нагнети един тревожен фон. Нагнети се фоново напрежение, на което хората откликнаха с тревожна реакция. Бяхме предупредени, но въпросът е дали това ни подготви или ни извади от релси”, каза психиатърът д-р Владимир Пожарашки в предаването „Неделята на NOVA” по Нова телевизия.

Според него сега се говори повече за вируса, за разлика от вирусите през изминалите години. Той е на мнение, че информацията за затварянето на Ухан е била изключително сериозна и хората са изпаднали в паника след нея.

„Видяхме двете крайни реакции – едните казаха, че няма COVID-19, другите смятаха, че ще умрат. Всичко това доведе до неадекватна ситуация и реакции. Вирусът е сериозен, но не за всички”, подчерта д-р Пожарашки.

Той смята, че това е една от причините хората да приемат по-тежко психологически вируса. Втората е, че самият вирус протича по-дълго време от обикновения грип и самият факт, че боледуваш дълго време, вдига нивото на тревожност.

„Заболяването протича на вълни – първо човек има симптоми, след това като че ли се подобрява, а след това идва вълна на влошаване. Мисля, че е много важно да се реагира според симптомите, а не да се реагира с паника. Симптомите определят как да се действа. Ако човек е с леки симптоми, няма защо да се притеснява. Просто преминава през заболяването”, обясни психиатърът.

Психиатърът счита, че генетиката на човек определя как той ще премине през коронавируса. Не бива обаче да се изпада в паника, както се случва при много хора, които дори започват да получават панически атаки.

 

Коментари

Новини Варна