IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
11:05 | 20 декември 2020
Обновен: 01:31 | 26 април 2024

Проф.Балтов: Заразените с COVID-19 се крият

Страхът от карантина изкривява реалните нива на заболеваемостта у нас

По материала работи: Слав Велев
Проф.Балтов: Заразените с COVID-19 се крият

"Настроението преди Коледа е по-добро от това, което беше преди три седмици. Благодарение на мерките вече сме малко по-спокойни. Причините да няма резултат в началото са две - има много скрита заболеваемост, хората предпочитат да не се изследват и по тоя начин не позволяват да ги обхванем, да карантинираме тях и тяхните близки". Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред бТВ.

Проф. Балтов съобщи, че вероятно след средата на март ще могат да се ваксинират всички хора, които не са от рисковите групи.По думите му, за да има спокоен период на имунизация заболеваемостта и смъртността трябва да спаднат значително. Той посъветва хората, които са болни, да не се подлагат на имунизация в такава активна фаза.

Ще има 24-часов кабинет в "Пирогов", който да поема случаите на хора, проявили алергични реакции след ваксинацията, допълни проф. Балтов.

"Антиваксърите имаха възможност 15-20 дни преди нас да започнат да говорят преди ваксините. Има и нелоялна конкуренция между производителите на ваксини, което помага да се говорят неверни факти. Това ще се преодолее. Като се види кратката характеристика на продукта и се дадат ясни указания, процентът на желаещите ще се вдигне", посочи още Балтов.

Директорът на болницата посочи, че ще се ваксинира. Той изрази желание това да се случи публично, както се прави в други държави в света."В момента има една обща концепция че всички трябва да го направят едновременно. Затова изоставаме. В Англия за 10 дни има ваксинирани над 150 хиляди", посочи още проф. Балтов.

Коментари

Новини Варна