IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
16:50 | 20 декември 2020
Обновен: 11:15 | 28 март 2024

Ваксините на Пфайзер и Модерна - какви са приликите и разликите

Въпреки че и двата антидота са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително

По материала работи: Слав Велев
Ваксините на Пфайзер и Модерна - какви са приликите и разликите

За момента в съединените щати са одобрени две ваксини: тази на "Пфайзер" и "Бионтех" (Pfizer/BioNTech), и другата, предлагана от фирмата "Модерна" (Moderna).Въпреки че и двете ваксини са базирани на технологията за пратеник на РНК, те се различават значително. Си Ен Ен разкрива това в свой репортаж, предаде "Стандарт":

 

Ваксината на "Модерна"

 

На виртуална среща във Вашингтон, проведена на 17 декември, 21 експерти, членове на групата на съветниците по ваксинация на Американската администрация по храните и лекарствата, гласуваха 20 "за“ с един "въздържал се“, за да препоръчат разрешение за употреба като спешен случай ваксината от лабораторията "Модерна".

Единственият глас против беше подаден от д-р Майкъл Курила, директор на Отдела за клинични иновации в Националния център за напредък на транслационните науки, част от Националния здравен институт на САЩ. Д-р Курила каза, че би предпочел разрешението да бъде адресирано само до хора с висок риск, тъй като според него общото ваксиниране за хора над 18 години е твърде широко.

Това, което последва, както се случи с разрешаването на ваксината на "Пфайзер" е, че FDA прие препоръката на своите експерти. След това Консултативната комисия по имунизационните практики на центровете за превенция и контрол на заболяванията на САЩ (CDC) се събира в рамките на 48 часа след това решение, за да реши най-накрая кои ще бъдат американците, които ще получат ваксината.

От друга страна, комисията много вероятно ще потвърди, че първите, които ще бъдат ваксинирани, ще бъдат здравните работници и възрастните жители на заведения за дългосрочни грижи.

 

Приликите

 

Ваксината на "Модерна" използва същата технология за РНК пратеник като ваксината на "Пфайзер", но има важни прилики и разлики, които ще разгледаме по-долу.

Основното сходство е, че и двете използват новата технология на пратеник РНК или иРНК, която не използва пълния вирус, а генетична последователност на вирусния геном в крайния си продукт.

Това, което учените направиха, е да дешифрират генетичния състав на шипа, подобна на антена структура, направена от протеини, която позволява на вируса да влезе в клетката.

Вирусният геном съдържа инструкции за създаване на собствени протеини с шипове и изследователите декодират това ръководство с инструкции, за да го направят.

Това ръководство за употреба всъщност представлява молекула, наречена пратеник РНК 1273, която след пречистването представлява ваксината.

Когато се инжектира в хората, тази 1273 пратена РНК се поема от човешките клетки, които започват да произвеждат шип протеин. Той подвежда защитната система да мисли, че тялото е атакувано от целия вирус. Тялото реагира с производството на неутрализиращи антитела, които са това, което предпазва от бъдещи инфекции.

 

Разликите

 

Сред разликите обаче са, че ваксината на "Пфайзер" е лицензирана за употреба при тийнейджъри на възраст 16 и 17 години. Докато ваксината на "Модерна" е одобрена за хора над 18-годишна възраст.

Друга разлика е, че ваксината на "Модерна" съдържа 100 микрограма иРНК, докато ваксината на "Пфайзер" съдържа 30 микрограма. Причината за голямата разлика между тези дози не е известна, въпреки че някои учени смятат, че това може да се дължи на факта, че генетичните последователности на иРНК и на двете ваксини имат малки разлики в кода.

Друга разлика е, че ваксината на "Пфайзер" се дава през 21 дни, докато на "Модерна" се дава през 28 дни.

Друга важна разлика е точката на замръзване, в която те трябва да се съхраняват.

"Пфайзер" изисква тя да бъде -70 градуса, а на "Модерна" изисква съхранение при температура от -20 градуса по Целзий.

 

Температурата: голяма разлика между двете ваксини

 

Тази разлика е много важна, тъй като ваксината на Moderna може да се съхранява в обикновени фризери. Това би направило възможно то да бъде по-полезно в малките градове, които не разполагат със специализираните фризери, които ваксината на "Пфайзер" изисква.

Друга важна разлика е обвивката, която деликатните иРНК молекули използват за своето запазване и транспортиране в клетките. Тази обвивка се състои от микроскопични мастни частици, наречени наночастици. Тези от "Пфайзер" се произвеждат в канадската лаборатория Acuitas, докато "Модерна" произвежда свои собствени наночастици.

Тази разлика в наночастиците мазнини прави разликата в нуждите от замразяване на ваксините и вероятно ще повлияе и на начина им на работа.

Както Брайън Фъргюсън, изследовател по имунология от университета в Кеймбридж, каза пред "Файненшъл Таймс“, имайки известна възпалителна активност, възможно е тези наночастици да имат действие, което помага на имунната система да произвежда антитела и Т-клетки, насочени към вируса Sars-CoV-2.

В заключение, въпреки че използват една и съща технология за РНК пратеник и имат повече от 94% ефективност, двете ваксини имат важни разлики, клиничното значение на които ще бъде известно, когато и двете започнат да се използват в реалния свят, извън клиничните изпитвания.

 

Коментари

Новини Варна