IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
09:00 | 21 декември 2020
Обновен: 12:47 | 17 април 2024

В топ 5 сме по смъртност от вируса в Европа. Ще помогнат ли ваксините?

Математикът д-р Лъчезар Томов прогнозира връщане към нормалния живот през лятото на 2021 г.

По материала работи: Слав Велев
В топ 5 сме по смъртност от вируса в Европа. Ще помогнат ли ваксините?

Ваксинацията у нас ще започне след седмица на 27  декември, съобщи главният здравен държавен инспектор доцент Ангел Кунчев. България обаче и към момента остава на челните места по смъртност в Европа. 

Данните на единния европейски портал нареждат България отново в челните позиции по смъртност в Европа на четиринайсетдневна база. 

Обяснението на математиците е, че смъртните случаи вървят с три седмици след заболяването. А в последния месец у нас средната възраст на новозаразените се е в вдигнала с 10 години. Това от своя страна утроява риска от фатален изход, съобщи Bulgaria ON AIR

"Което означава че макар и да започват да спадат случаите в последните три седмици, смъртните случаи ще спадат много по-бавно, тъй като са по –малко хора, но много по-възрастни", коментира математикът Лъчезар Томов.

А спад на заболеваемостта се очаква и след започването на имунизация. На Коледа се очаква да пристигнат 10 хиляди бройки от ваксината на Pfizer. 

Имунизацията пък ще започне от 27 декември, с 5000 здравни работници в София, Пловдив и Бургас. Според изчисленията на математиците за постигане на ранен колективен имунитет е нужно да се ваксинира 40% от населението в комбинация с действащите мерки към момента. 

"Това обаче означава голям брой ваксини, които до пролетта няма да имаме налични. Ще трябват няколко месеца заради дозите, които чакаме да дойдат, да се достигне до 1 милион ваксинирани", заяви още Томов.

Все пак ако по-голямата част от населението избере да се ваксинира в средата на годината можем да се върнем към обичайния начин на живот – прогнозира д-р Томов. 

Обществото обаче продължава да бъде разделено за имунизацията срещу Ковид-19. Според лекари слагането на ваксина трябва да бъде единствено и само доброволен акт. 

"Всеки трябва да вземе абсолютно безпристрастно и без никакво външно влияние решение за себе си. Ние ше бъдем само изпълнители на волята на пациента. Не трябва да го подтикваме по един или друг начин – не е етично, не е морално", коментира д-р Георги Миндов.

У нас през януари се очаква да пристигнат още 57 000 дози от ваксината и 90 хиляди за февруари.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

 

Коментари

Новини Варна