IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
10:11 | 24 декември 2020
Обновен: 09:16 | 16 април 2024

Варна е първа по заболеваемост от COVID в страната (ВИДЕО)

Без области в червената зона, ваксинацията започва на Стефановден

По материала работи: Слав Велев
Варна е първа по заболеваемост от COVID в страната (ВИДЕО)

Варна е първа по заболеваемост от COVID в страната. Това съобщи на брифинга на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Намаляват пациентите с коронавирус, настанени в болници Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Мерките, които наложихме дават резултат., добави той.


"Мерките, които наложихме, дават резултат". Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на властите за развитието на пандемията у нас. Той подчерта, че вече няма области в червената зона у нас. А ваксинацията ще започне на 27 декември.

 

"Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя победоносно в битката срещу коронавируса. Ваксините идват. С тях ще преодолеем може би най-тъмните страници в нашата история. Болестта отстъпва пред усилията на всички, които се борят с нея", коментира още министърът.

 

По думите му се отчита положителна тенденция, в следствие на наложения частичен локдаун. "Забелязва се намаляване на пациентите с коронавирус, настанени в болници", посочи той. Данните показват, че за изминалата седмица излекуваните са над 16 хиляди души. 

 

Ангелов обаче беше категоричен: "Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да бъдат здрави. Искаме повече български граждани да достигнат здрави до ваксината".

 

„Бавно и колебливо, но се движим надолу по кривата на заболеваемостта. Страната ни вече е на 17-о място в ЕС и на четвърто - на Балканите”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Той каза още, че по смъртност България е на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо – на Балканския полуостров.

 

 

С най-ниска заболеваемост към момента е област Кърджали, а с най-висока – Варна.

 

Продължава оценката на втората ваксина, която вероятно ще бъде одобрена - тази на Moderna. Планът на Европейската агенция по лекарствата е да заседава на 6 януари и, ако становитещо на експертите е положително, ще бъде дадено разрешение за ползване на медикамента, стана ясно на брифинга.

 

Министър Ангелов каза, че скоро ще бъде организирана онлайн среща с всички медии. "Само чрез тях ние можем да стигнем до всеки български гражданин и да му дадем най-важната информация за ваксините", заяви проф. Ангелов. И допълни, че ще изисква от производителите да отговорят на всеки един въпрос, за да могат българите да са най-информираните граждани в ЕС.

 

"Подписването на информирано съгласие не означава, че някой се освобождава от отговорност, а само, че сте разбрали всичко, което ви е обяснил вашият личен лекар", каза още министърът.

 

"Първите които ще бъдат ваксинирани, са знакови лица, изявили желание. Със своя пример те ще "заразят" и други да направят същото. Ние сме убедени в безопасността на ваксината. Не правим разлика между лекари, сестри и санитари при ваксинирането. Приоритетно ще се ваксинират тези, които са на първа линия и онези, които не са преминали през заболяването", обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

До края на януари се очаква България да получи 100 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат достатъчни за 50 хиляди души, които ще получат по две дози в интервал от 21 дни. 

 

"Следим какво се случва не само във Великобритания, но и в други страни, в които е регистриран новия щам на коронавируса. Положителното е, че голяма част от тестовете, които ползваме, го улавят. Това важи и за ваксината", каза доц. Кунчев.

 

 

Коментари

Новини Варна