IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
11:09 | 24 декември 2020
Обновен: 18:23 | 27 март 2024

Лекарство за прасета все повече се използва за лeчение на COVID-19

„Ивермектин“ е добре познат и на председателя на здравната и социална комисия в СОС д-р. д.м.н Антон Койчев

По материала работи: Слав Велев
Лекарство за прасета все повече се използва за лeчение на COVID-19

„Ивермектин“ е познат на медицинската общност у нас и, въпреки че той е противопаразитен препарат, се включва в протоколите за лечение на COVID-19. Счита се, че лекарството помага в началните етапи на болестта. Трябва да се поясни, че ситуацията е динамична и че няма единен протокол за лечение на коронавируса. Такъв ще има след четири-пет години". Така председателят на здравната и социална комисия в Столичния общински съвет д-р. д.м.н Антон Койчев коментира пред kmeta.bg медикаментите, с които се лекува коронавируса, предаде Нова ТВ.

 

Той допълни, че това лекарство се използва отдавна за лечение на краста, но дава резултати и при COVID-19 . Койчев припомни, че „Ремдисивир“, който е разработен за лечение срещу ебола, също е включен в протоколите за лечение на вируса, но не помага във всички случаи.

 

Шефът на здравната комисия в Столичния общински съвет заяви, че въпросът с ваксините е каква ще е ефективността им върху големи групи от хора, а не само върху тези, върху които са извършвани клиничните проучвания.

 

Изпитанията са правени върху десетки хиляди хора, но когато тя започне да се прилага масово, става думи за милиони души. Според Койчев РНК -ваксините са най-модерните, защото вкарват директно частици от РНК и се изработва имунитет.

 

Аденовирусните ваксини са друг тип – аденовирусът се използва като транспортно средство, вкарва се частичка от мембраната на шипа на коронавируса в клетъчната мембрана и пак се изработва имунитет. РНК-ваксините са доста осигурени откъм странични ефекти, защото не се засяга ДНК-то на човека, каза Койчев. Той уточни, че за различните ваксини има изисквания за реимунизация, за да се осигури продължителност на  ефекта. Това означава, че между 19-ия и 21-ия ден се прави втора имунизация.

Коментари

Новини Варна