IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
13:15 | 24 декември 2020
Обновен: 02:15 | 23 април 2024

Шефът на "Бионтех": В идеалния случай ще бъдат ваксинирани 70-80% от населението

Ваксините могат да намалят симптоматиката при инфекции

По материала работи: Слав Велев
Шефът на "Бионтех": В идеалния случай ще бъдат ваксинирани 70-80% от населението

Шефът на "Бионтех" Угур Шахин/Труд


Пандемията ще бъде овладяна, когато 60% от населението в света се ваксинира. Това заяви създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса, проф. Угур Шахин, по бТВ, предаде "Труд". По думите му светът ще се върне към нормалния живот най-рано в края на 2021 г.

 

Проф. Шахин е начело на екипа от учени, които първи съобщиха за пробив срещу новия коронавирус. В него участва и съпругата му, Йозлем Тюречи. Двамата учени са от семейства на турски емигранти в Германия. Компанията им "Бионтех" е сред водещите в Европа за разработване на лекарства срещу онкологични заболявания. Акциите им скочиха до небесата, след като направиха световния пробив - ваксина срещу COVID-19. Разработената съвместно с американската компания "Пфайзер" ваксина, вече се прилага в различни държави по света, сред които Съединените щати и Великобритания, а от понеделник е разрешена и в Европейския съюз.  

 

"Една малка част от доброволците развиват алергични реакции, това също е типично за всяка една ваксина, но досега имаме данни само от няколко месеца, ще наблюдаваме реакциите и през следващите две години. Ако през този период се установят нови, неочаквани странични реакции, естествено ще съобщим", обясни проф. Шахин.

 

Според директора на "Бионтех" ваксината е безопасна и за пациентите в рисковите групи.

 

"Има различни рискови групи, основно хора в напреднала възраст, хора, които имат допълнителни заболявания - астма, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане или хора, които са преболедували ракови заболявания или в момента имат ракови заболявания. Страничните реакции, които наблюдаваме при тези групи по нищо не се различават от тези, които наблюдаваме цялостно във ваксинираното население", уточни той.  

 

Проф. Угур Шахин отговори и на въпроса - вярва ли, че е поставил началото на края на пандемията:  "Важно е, че вече знаем - ваксините могат да намалят симптоматиката при инфекции, вярвам, че това знание е абсолютно важно и означава, че не само нашата ваксина функционира, а с голяма вероятност и други ваксини ще могат да функционират по същия начин. Очакваме, че през първата половина на 2021 г. и други ваксини ще бъдат допуснати за масова ваксинация и заедно ще можем да доставим достатъчно дози за една спокойна, поетапна ваксинация на населението от минимум 60%. В идеалният случай 70 или 80%".

 

Коментари

Новини Варна