IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Здраве
16:45 | 13 януари 2021
Обновен: 13:14 | 29 март 2024

Кои лекарства да избягват заразените с COVID-19

Забавянето на работата на червата може да доведе до непълно отстраняване на инфекцията

По материала работи: Слав Велев
Кои лекарства да избягват заразените с COVID-19

Американски специалист по инфекциозни болести препоръчва на заразените с COVID-19 да не използват лекарства против диария, повръщане и отичане на лигавицата, пише "Труд".

Д-р Джошуа Шафцин, директор на отделението по контрол и профилактика на инфекциозните болести в детската болница в Синсинати, подчертава, че повръщането и диарията, които са сред симптомите на коронавируса, показват, че стомашно-чревният тракт е в процес на изхвърляне на бактериите и „по-добре да не се опитваме да му пречим”.

„Забавянето на работата на червата може да доведе до непълно отстраняване на инфекцията и премахване на възпалението. Съдържащият се в противодиарийните лекарства лоперамид нарушава естествения процес на изхвърляне на заразата от организма. За да се почувстват по-добре, на повечето пациенти е достатъчно само да пият повече вода и да дадат на организма време сам да се пребори с инфекцията”, обяснява медикът, информира БТА.

Шафцин подчертава също, че деконгестивните препарати (против оток на лигавицата) също не са препоръчителни при COVID-19. Инхалаторите са особено нежелани за хората, които не страдат от астма. В тях се съдържа фенилефрин, който може да навреди на здравето на пациенти със сърдечносъдови проблеми. И двете вещества трябва да се приемат само след консултация със специалист.

 

Коментари

Новини Варна