IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
10:10 | 14 януари 2021
Обновен: 19:13 | 24 април 2024

Варна остава сред най-засегантите градове от COVID-19 в страната (ВИДЕО)

Трябва да останем бдителни въпреки добрите резултати, предупреди проф. Мутафчийски

По материала работи: Слав Велев
Варна остава сред най-засегантите градове от COVID-19 в страната (ВИДЕО)

В Гранитната зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб ще дадат брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на Ковид-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

Доверието доведе до повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг.

„Там, където свършва информацията, започва страхът. Не случайно една от целите ни е българските граждани да бъдат най-информирани в света.”, каза той. По думите му това помогна да се изгради доверие между здравните власти и гражданите.

Здравният министър посочи, че заболяемостта за последните 14 дни е 150 човека на 100 000 население. „Това се дължи на всички граждани, които спазваха мерките.”, каза той и посочи, че у нас има 15 области до 150 души на 100 000 населени и 13 с над 150 на 100 000 население. 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев посочи, че най-ниски за стойностите в Разград – 75 на 100 000 население, а най-високи във Враца- 240 на 100 000 население. Той посочи, че на картата на Европа има области в светло – Скандинавия и Балканите. Това се дължи най-вече на стойностите на България и Гърция. По смъртност страната ни се нарежда на 9-то място по смъртност с 13,6 на 100 000.

София, Пловдив, Варна и Бургас остават сред най-засегантите от пандемията градове. 

„Отчитаме добра тенденция от въведените мерки. това се отразява и на заетостта на леглата в болниците”, посочи проф. Ангелов. Към момента 32% от леглата за неусложнени случаи са заети и 44% от интензивните.

Очаквайте подробности!

 

 

Коментари

Новини Варна