IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:52 | 17 януари 2021
Обновен: 23:04 | 17 април 2024

Максимум 5 месеца имунитет имат преболедувалите COVID

Ваксините на Пфайзер и на Модерна не се различават кой знае колко

По материала работи: Слав Велев
Максимум 5 месеца имунитет имат преболедувалите COVID

Преболедувалите имат имунитет между три и пет месеца. Това е много важна информация, защото на този етап ваксините в ЕС защитават поне 6-7 месеца. Това заяви проф. Илко Гетов пред НОВА.

Той добавя, че към този момент новите щамове на вируса не засягат активната съставката „Spike” във ваксините.„Няма учен, който да може да каже дали ще трябва да се ваксинираме всяка година или по-рядко“, добавя специалистът.

По думите му двете ваксини на Пфайзер и на Модерна не се различават кой знае колко. "Едната е с по-лесни условия на съхранения и е с 10 дози, а другата е с 6 дози и се съхранява на изключително ниски температури. Ваксината на Модерна се съхранява по-дълго - 7 месеца и в обикновен хладилник. Страничните реакции са характерни като при всяка ваксина. Наблюдава се болка в мястото на убождането, както и главоболие", каза още той.

Що се отнася до ваксината на АстраЗеника, той заяви, че тя вече се оценява и, ако има положително становище - може да я има в началото на февруари.

"Спутник V" зависи от това дали Русия ще подаде документи за оценяване от ЕК, за да стигне евентуално до България. Принципът в Европа е, че всеки, който иска да пусне на пазара даден продукт - то трябва да заяви това официално. Истината е, че не знаем много за тази ваксина", коментира още той.

Коментари

Новини Варна