IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
08:40 | 18 януари 2021
Обновен: 06:15 | 26 март 2024

Новите ваксини на Pfizer пристигнаха у нас

Едва 18 720 дози успя да изпрати производителят

По материала работи: Слав Велев
Новите ваксини на Pfizer пристигнаха у нас

Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

 

Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха няколко минути след 7.00 часа тази сутрин на летище София, предаде БГНЕС.

Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември 2020 г. Още на следващия ден започна имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до днес като част от първата фаза на ваксинационния план. По-късно днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще се реимунизира срещу COVID-19 с втората доза от ваксината. Втора доза от Pfizer/BioNTech ще бъде поставена и на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и на всички медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на месец декември. В първата група – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID-клиники.

Втората партида с 25 хил. ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус - тази на "Moderna", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

БГНЕС припомня, че целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината. "България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство. За останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население.

Коментари

Новини Варна