IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
09:30 | 7 февруари 2021
Обновен: 22:39 | 28 април 2024

Американци се прехласнаха по руската ваксина

Спутник V е най-големият научен пробив от времето на Съветския съюз, пише Блумбърг

По материала работи: Слав Велев
Американци се прехласнаха по руската ваксина

Руската ваксина „Спутник V“, към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията, пише Блумбърг, предаде БГНЕС

В материала се отбелязва, че след публикуваните в медицинското списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания, държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата.

Изданието съобщи, че „Спутник V” има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19.

В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията „ваксинационната надпревара“ е придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.

Най-малко 19 страни са одобрили руската ваксина, включително Унгария, която е член на Европейския съюз. Други ключови пазари като Бразилия и Индия са близо до издаването на разрешение за използването на препарата. Сега Русия се насочва към ценния пазар на ЕС, докато блокът се бори с програмата си за ваксинация на фона на недостига на доставки.

Макар да е твърде рано да се преценят политическите придобивки за Путин, Русия вече изпробва въздействието на „меката сила“ чрез ваксината върху международния си имидж след години на критики заради намеса в изборите и борба с политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва подробно за доставки на ваксината в други държави.

Успехът на „Спутник V” няма да промени враждебността на западните правителства към Путин, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, смята Оксана Антоненко, директор в консултантска служба за контрол на рисковете.

Тази ваксина доказа, че може да бъде произведено нещо ново, което се търси в цял свят, а Русия извърши вероятно най-големия научен пробив от съветско време насам, пише още в материала.

 

Коментари

Новини Варна