IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
15:30 | 7 февруари 2021
Обновен: 07:41 | 23 април 2024

България е на второ място по тютюнопушене в ЕС

Расте и броят на учениците, които пушат

По материала работи: Слав Велев
България е на второ място по тютюнопушене в ЕС

България е на второ място в Европейския съюз по брой пушачи на глава от населението. Страната ни се нарежда след Гърция по този показател, сочат най-новите данни от изследване на Европейската комисия. Расте и броят на учениците, които пушат.

Великотърновецът Самуил Георгиев пуши от 48 години. Като художник по професия смята, че цигарата е част от добрата компания и общуване в творческите среди.

"С кафето, иначе си губи смисъла. Аз му викам "култура" - кафе, цигара и добър приятел, с когото да споделям", каза художникът.

Само веднъж през живота си спрял вредния навик - за 8 месеца, като изхвърлил, пепелници, машинки и лули от къщи. Когато негов приятел му донесъл стек с ароматни цигари от Америка обаче, отново пропушил.

"Не от скука, един навик, лош навик, свикнали сме и няма време да се променяме", допълни Самуил Георгиев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Във Велико Търново наскоро бе проведено изследване сред учениците, чиито резултати се оказаха тревожни. 

"Проучване през 2019 година сред ученици между 14 и 19 –годишна възраст показва, че всеки втори е пушил някога през живота си, всеки пети е понастоящем пушач, а 13% са редовни пушачи, тоест пушещи поне по една цигара всеки ден", коментира консултантът в кабинет за отказ от тютюнопушенето Йорданка Илиева.

През кабинета годишно търсят помощ около 200 зависими от вредния навик. На пушачите се назначава индивидуална терапия.

"Най- ефективна е комбинацията от поведенческа консултация и съответната медикаментозна терапия при по-силно зависимите лица. Работи се върху алтернативни образци на поведение и не на последно място е да се закрепи самият отказ", добави тя.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

 

Коментари

Новини Варна