IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:20 | 10 февруари 2021
Обновен: 12:13 | 23 април 2024

Тревога на Острова – плъзна нов щам, много подобен на южноафриканския

Общо в страната са открити 76 случая на инфекция с щамове Бристъл и Ливърпул

По материала работи: Слав Велев
Тревога на Острова – плъзна нов щам, много подобен на южноафриканския

Снимка: iStock/Getty Images

 

Нов щам на коронавируса, открит в графство Бристъл в югозападната част на Англия, е класифициран като "тревожна" мутация, съобщи ТАСС, предаде Дарик. Това се посочва в доклада на Консултативната група за заплахите от нови респираторни вируси към Министерството на здравеопазването на Кралството, публикуван във вторник.

Отбелязва се, че новият щам се различава от варианта, идентифициран преди това в югоизточната част на Англия, по мутацията E484K в протеина на шип, който се наблюдава и при бразилските и южноафриканските видове на вируса.

Консултативната група също съобщи за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, Мърсисайд в северозападна Англия, който е класифициран като "вариант за проучване". Общо в страната са открити 76 случая на инфекция с щамове Бристъл и Ливърпул. От здравните власти увериха, че ваксините са защита срещу тези варианти.

Лекарите добавиха, че сега в страната има четири значителни мутации на коронавируса. В допълнение към гореспоменатите варианти от Кент и Бристъл, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

 

Коментари

Новини Варна