IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
10:06 | 11 февруари 2021
Обновен: 17:25 | 27 март 2024

Варна е сред областите с най-много заети ковид-легла (ВИДЕО)

Има устойчива тенденция на ръст на заболяемостта у нас. 29 младежи са пипнали COVID само вчера

По материала работи: Слав Велев
 Варна е сред областите с най-много заети ковид-легла (ВИДЕО)

В Гранитната зала в Министерския съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски и директорът на УМБАЛ "Александровска“ проф. Борис Богов дават брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на Ковид-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

„За последните седмици отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-10. Паралелно с това благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС.”. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

29 младежи са заболели от COVID само вчера в България, съобщи здравният министър.

„За последните седмици отчитаме една устойчива тенденция за увеличаване на случаите, регистрирани с позитивен тест за COVID-10. Паралелно с това благодарение на мерките в страната, които са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост и в Европа. Сравнени мерките в нашата страна са изключително либерални. Благодарение на тях постигаме резултатите като темп на заболеваемост и смъртност сравнени с нивата в ЕС.” Това заявина редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35 процента за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38  на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Блгагоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.

Здравният министър подчерта, че през последните дни се наблюдава една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. „Когато в резултат на увеличаване на инфектираните затягаме мерките,  се говори, че пречим на икономиката. Когато решим да разхлабим мерките заради намалелия брой на заразените – се твърди, че нас не ни е грижа. Искам да кажа, че всички ние, които стоим срещу вас, плащаме висока лична цена. Но единствено по този начин, последователно, можем да извоюваме победата над този вирус. Считам, че до момента сме били прави”, подчерта професор Ангелов.

„Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32 процента.  Смъртността е увеличена само с 4 процента, но тава което ние установихме за предишните протичания е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост”, каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„В болниците има повече от 15 процента увеличение в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост като със смъртността”, посочи още той.

"Нямаме данни за реваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането анимунитет става не по-рано от 10-ия ден след оставянето на втората доза ваксина. До тогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучваме в света, което да доказва ефективността ан имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация", заяви министър Ангелов. 

По думите му това, което се  случва в Европа и България е началото на трета вълна. "Винаги съм предпазлив по отношение на категорични отговори. Защото от самото начало коронавирусът  опроверга голяма част от нашите отговори", посочи той и допълни, че има организация до края на месец февруари, не по-късно от 5-ти март, да сме готови с 3-та фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март.

„Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света още не е дала такива. Ние говорим само истината, в нейния чист вид такава, каквато я дава науката и нищо повече”, коментира Ангелов.

„Когато имаме заболели 200 души на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме Българските граждани. Нека те да бъдат спокойни”, каза още той.

„Децата в предучилищна възраст и учениците от 1-4 клас учат присъствено от 4 януари. За 4 седмици през януари имахме леко покачване на случаите. Спорен е въпросът коя среда, колко допринася, за увеличаване на коефициента на заразяването, но факт е че всяко едно взаимодействие го прави. Образователната система е среда на многочислено, многочасово взаимодействие", посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му в момента  650 хиляди деца и ученици  са в училище и няма как тов ад ане бъде част от веригата ан разпространение на вируса. От друга страна изследванията показват, че колкото по-малки са децата, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. "Тоест - проблемът са не толкова децата, колкото класната стая като среда", подчерта Вълчев и допълни: "Нашето желание е да има максимум присъствено обучение, но доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията и не застрашаваме здравето на голям брой деца, учители и родители."

„Поставили сме си за цел колкото се може по-дълго да продължи присъственото обучение. Идват матури и кандидатстудентски изпити. Най-лошото за една държава е ниското образование на нейните граждани", посочи и здравният министър. 

Според него именнно антигенните тестове са били онова решение, което да помогне децата да се задържат по-дълго в училище. "Нашата цел не е да затворим училищата, а напритив – да  дадем възможност на децата да се докоснат най-дълго и в най-пълна степен до ценностите, които ще им даде образованието”, категоричен е проф. Ангелов. 

 

 

 

Коментари

Новини Варна