IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
14:15 | 14 февруари 2021
Обновен: 18:09 | 11 април 2024

Проучване: Витамин C и цинк не помагат срещу COVID-19

"Тези 2 добавки не успяха да оправдаят своя шум", коментира д-р Ерин Михос

По материала работи: Слав Велев
Проучване: Витамин C и цинк не помагат срещу COVID-19

Може ли витамин С и цинк да ви помогнат да се преборите с Ковид-19? Не, дори и при високи дози, според първото клинично изпитване на случаен принцип за тестване на двете добавки под лекарско наблюдение.

Въпреки популярното използване на витамин С и цинк за борба или намаляване на тежестта на вирусните настинки и грип, новото проучване, публикувано в петък в JAMA Network Open , установи, че двете добавки не са от полза за хората, изолирани вкъщи с Ковид-19, пише CNN, предаде Bulgaria ON AIR.

 

 

Всъщност констатациите бяха толкова невпечатляващи, че проучването беше спряно по-рано.

"За съжаление, тези 2 добавки не успяха да оправдаят своя шум", коментираха д-р Ерин Михос от "Джон Хопкинс" и д-р Мигуел Каинзос-Ачирика.

Клиничното проучване дава високи дози от всяка добавка самостоятелно и в комбинация на всяка от трите групи от 214 възрастни, които се възстановяват у дома. 

Четвърта група, получила стандартни грижи, като почивка, хидратация и лекарства за намаляване на температурата, но без добавки.

"Високите дози цинков глюконат (цинк), аскорбинова киселина (витамин С) или и двете добавки не намаляват симптомите на ТОРС-CoV-2“, според кардиолога на клиниката в Кливланд д-р Милинд Десаи и екип от клиниката в Кливланд.

Високите дози обаче причиняват някои неприятни странични ефекти за пациентите, приемащи добавките.

Коментари

Новини Варна