IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
09:20 | 18 февруари 2021
Обновен: 07:37 | 14 април 2024

Ваксинация по български - едва 1% убодени. Дози ли няма, организация ли?

До края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини

По материала работи: Слав Велев
Ваксинация по български - едва 1% убодени. Дози ли няма, организация ли?

"В момента 1,2% са ваксинираните в България", съобщи пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

Той подчерта, че до края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните. Като втори проблем проф. Гигов посочи фазовостта на ваксинирането.

"От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има около 5000 ваксинирани, което никак не е малко", каза той.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб акцентира, че вече фазите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат ваксинирани желаещи от други фази, защото в почивните дни не се явяват хората, заявили желание и могат да бъдат заменени.

"Личните лекари са основни фигури по отношение на ваксинирането на неговите пациенти. Ваксини са осигурени. Той прави списъци, организира реда и заявява ваксините, които РЗИ трябва да му предостави. Обсъждаме тази възможност", обясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по кратката характеристика на ваксините, разработена от експертните съвети към министъра на здравеопазването.

5 пункта за ваксиниране вече са са разкрити на територията на УМБАЛСМ "Пирогов". Зоните ще бъдат в готовност да поемат желаещите да се имунизират в масовата фаза на процеса, съобщиха от болницата. За сега в новите зони ще се извършва имунизация на хората от третата фаза на ваксинационния процес.

Директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов е оптимист, че четвъртата фаза ще започне съвсем скоро, стига всички заявени количества ваксини да пристигнат навреме.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пък даде брифинг след съвещание за имунизационната кампания в страната.

"Няма натиск върху лечебните заведния във Враца, Видин или Монтана. Темпът на ваксинациите не е добър по различни причини. В хладилниците и в 3-те регионa няма останали количества ваксини, разпределя се само Оксфордската", обясни той.

По думите му здравните власти се натъкват на неприятен факт - създадена е организация за ваксинация на определена група от хора, но идват само 70 % и спешно трябва да се търсят още, за да се използва ваксината. 

"Обмисляме отпушване на ваксинирането и в 4-та фаза, не е човешко да чакаме човек да се ваксинира и той да не идва. Има лични лекари, които съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират", сподели проф. Ангелов.

лекари, на които им предстои да се включат в масовата ваксинация.

Здравният министър посочи в отговор на въпрос, че засега хората не могат да избират ваксината, с която да се имунизират. Самият той се е ваксинирал с тази, която е била налична в онзи момент, без да може да избира. Според него, това е така, защото сме в началото на ваксинационния процес в световен мащаб. Ще дойде ден, когато и този избор ще е възможен, но не трябва да чакаме дотогава, каза министър Костадин Ангелов.

Според него, ако се ваксинират 70 % от населението ще бъде осигурен нормален начин на живот.

Министърът обяви, че в края на този месец или в началото на следващия ще пуснат електронен регистър, за да може всеки да си избере в кой часови диапазон и ваксинационен център да се имунизира.

  

 

Коментари

Новини Варна