IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
08:20 | 7 март 2021
Обновен: 11:44 | 25 април 2024

Имате наднормено тегло? Ваксината на Pfizer/BionTech може и да не Ви хване

Какво да правим преди и след първата доза на AstraZeneca?

По материала работи: Слав Велев
Имате наднормено тегло? Ваксината на Pfizer/BionTech може и да не Ви хване

Hаучните изследвания продължават да разкриват нови аспекти на коронавируса и въздействието на ваксинацията върху населението. Едно от последните проучвания разкрива, че ефикасността на ваксината, разработена от Pfizer и BionTech, е по-ниска при хора, страдащи от затлъстяване.

Проучването, което може да бъде консултирано на специализирания уебсайт medRxiv, е ръководено от Алдо Венути от Regina Elena National Institute of Cancer. В него се посочва, че за да се повиши ефективността на ваксината при лица с наднормено тегло, би било необходимо да се приложи трета доза или да се инжектират по-високи дози от препарата.

По-ниската ефикасност на коронавирусната ваксина не е единственият риск за хората с наднормено тегло. Разследване, проведено в САЩ, разкрива основните условия, които причиняват повечето хоспитализации за COVID-19, посочвайки наднорменото тегло като най-широко разпространено от тях.

Тази работа, извършена в Съединените щати и вече публикувана в „Journal of the American Heart Association“ (JAHA), посочва наднорменото тегло като ключов фактор, който може да улесни заразяването и да доведе до по-сериозната форма на заболяването.

Освен това изследователите установяват, че хипертонията, диабетът и сърдечната недостатъчност са други причини зад голяма част от хоспитализациите.

Данните, събрани от американските изследователи, показват, че 94% от хората, които трябва да бъдат приети в болнични центрове поради COVID-19, са страдали от затлъстяване, диабет или хипертония. Освен това те подчертават, че 88% от тези пациенти са страдали от две от тези три съществуващи състояния.

С разширяването на кампанията за ваксинация на групи като учители, хигиенисти, зъболекари, физиотерапевти, мнозина вече съобщават за различни физически проблеми след първите часове след получаване на ваксината, пише Дарик.

За да се прецени първоначалната реакция на тялото на първата доза от ваксината на AstraZeneca, имунизираният е добре да изчака поне 15 минути там, където е направена ваксинацията. Важно е да се избягват внезапни световъртежи и фатални падания, или пък при евентуална внезапна тежка алергична реакция.

34-годишен учител от мадридска гимназия Хорхе Мартин сподели, че след първата доза през първите 24 часа е изпитал почти всички симптоми: „Имах изтръпване в ръката и в рамото при убождането малко след получаване на дозата, после бе добре“, каза той пред в. „АС“.

„В рамките на няколко часа имах изтръпване по цялото тяло и световъртеж, умора, а през нощта - студени тръпки и треперене. Сутринта имаше виене на свят, неразположение, главоболие. Също като усещане за болезненост в тялото или мускулна болка. Разбира се, след 24 часа започва да изчезва", добави той.

Парацетамол преди и след инжекцията

Предвид нарастването на различни подобни случаи, Министерството на здравеопазването на Испания актуализира стратегията за ваксиниране, за да облекчи нежеланите реакции, които може да предизвика.

„За да се намалят тези неблагоприятни ефекти, се препоръчва да се използва доза от 1 грам парацетамол преди ваксинацията, последвана от един грам на всеки 6 часа през първите 24 часа, което значително намалява локалната болка, степента на треска, на студени тръпки, миалгия, главоболието и дискомфорта след ваксинация, без да влияе на имунния отговор“, препоръчаха от здравното министерство.

Коментари

Новини Варна