IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
09:45 | 8 март 2021
Обновен: 04:38 | 3 май 2024

Прогноза: Върлува ли си така вирусът, всяка година – под строй и на ваксина

Имунолог обясни и кога трябва да се ваксинират хората, които са изградили естествен имунитет

По материала работи: Ставри Таргов
Прогноза: Върлува ли си така вирусът, всяка година – под строй и на ваксина

Преди време се смяташе, че ваксините ще ни предпазят на 100% от всички щамове на вируса, но това не се случи. Затова вероятно ще трябва да се имунизираме срещи COVID-19 всяка година. Това обясни имунологът акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия.

"Настоящите ваксини оказват влияние на всички варианти на COVID-19, но в различна степен. Така е и с вида от ЮАР, влияят, но по-малко. Ако така продължава да се развива вирусът, вероятно ще трябва всяка година да се ваксинираме, защото още много варианти ще има на коронавируса", каза специалистът.

За ваксината на Johnson & Johnson той информира, че показва висока ефективност на различни места - Южна Америка, САЩ, Африка, при това с една доза.

Според него втората доза е много важна, а ваксините трябва да се поставят, както е протекло клиничното изследване, а не някой да реши самоволно, че ще слага само една доза или да променя времето на поставяне на двете дози. Въпреки това той подчерта, че дори само едната доза предпазва до 50%.

Имунологът обясни и кога трябва да се ваксинират хората, които са изградили естествен имунитет.

"Преболедувалите не бива да си слагат ваксина много скоро, защото те имат вече антитела, а ваксината стимулира допълнително имунната система, което не е добре. Не е нужно те да се изследват за натрупаните антитела, просто трябва да изчакат няколко месеца", заяви акад. Петрунов.

"Преди се смяташе, че преболедувалите рядко могат да се заразят отново, но това се опроверга и все по-често се случва", заключи акад. Богдан Петрунов.

Според него няма значение с коя ваксина от одобрените ще се ваксинираме, тъй като те са сходни като действие и неслучайно са одобрени. Той подчерта, че ваксината ни помага да минаваме през болестта по-леко, а ваксинираният може да заразява и може да бъде заразен.

Относно автоимунните заболявания акад.Петрунов отбеляза, че зависи какво точно е то, за да се прецени дали човек да се ваксинира или не.

"Вече се говори, че коронавирусът не е инфекция предимно на белодробната система, а на сърдечно-съдовата", допълни още той, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна