IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:00 | 18 март 2021
Обновен: 12:53 | 28 март 2024

US институт с мрачна прогноза: Пикът на заразата в България – на изборите

Подобен взрив на смъртността се предвижда за Унгария и Чехия

По материала работи: Слав Велев
US институт с мрачна прогноза: Пикът на заразата в България – на изборите

Средно 180 души дневно да умират от COVID-19 в България към деня на изборите на 4 април. А пикът на смъртността да е 3 дни след тях с над 190 починали за ден. Това е актуализираната прогноза на института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон, предаде "24 часа".

Ако прогнозата се сбъдне, това означава рекордно високи нива на смъртност заради коронавируса в България (27 на милион население). Американците работят по три сценария за развитие на епидемията във всяка държава в зависимост от налагането и спазването на противоепидемичните мерки.

Често пъти обаче техните предвиждания се променят рязко с всяка актуализация. Прогнозата за България от средата на февруари беше сравнително позитивна и предвиждаше пик с около 70 жертви на ден в края на март и затихване до 12 починали в началото на юни. Общите жертви дотогава трябваше да са около 14 000.

В последвалата актуализация на 6 март датата на пика се запази, но прогнозните жертви в пика бяха 170. Само няколко дни след това разминаването с дневните данни у нас беше с 25% и “черният” сценарий изглеждаше малко вероятно да се сбъдне. Последната корекция повиши жертвите в пика до 190 и го измести със седмица напред. Общият брой на жертвите към 1 юни се покачи прогнозно до 21 500 (двойно увеличение спрямо сегашните).

Освен за България подобен взрив на смъртността се предвижда за Унгария и Чехия. Останалите страни в Европа засега са “пожалени” от подобна перспектива. От няколко дни прогнозният брой починали на американския университет съвпада напълно с усреднените реални нива на смъртността у нас. За 16 март прогнозните жертви са 99, а реалните 101. В Унгария обаче прогнозата към същата дата е за 249 умрели, а реално са 156. За там е предвидена и “невероятната” смъртност от 570 на ден, или 60 на милион население, към 4 април. Въпреки наличието на доста грешки в прогнозите на IHME, техния модел се ползва и от Белият дом за управление на мерките срещу епидемията и преценяване на ефекта от тях .

 

Коментари

Новини Варна