IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
10:16 | 18 март 2021
Обновен: 15:22 | 25 април 2024

Затварят държавата за 10 дни (ВИДЕО)

На трето място сме в света по нарастване на смъртността

По материала работи: Слав Велев
Затварят държавата за 10 дни (ВИДЕО)

От понеделик нови рестриктивни мерки в борбата с пандемията с COVID-19 влизат в сила в цялата страна. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб.

Повече от месец случаите на коронавирусната зараза у нас бележат ръст след ръст. Растат новозаразените, расте броят на приетите пациенти в болница, расте и броят на починалите българи.

Връщат сериозните мерки за борба с пандемията в цялата страна от понеделник. Това обявиха здравните власти на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Мерките ще останат в сила десет дни и идват на фона на хилядите нови случаи на COVID-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

„Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици - продължават да се увеличават случаите на пациентите в лечебните заведения, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност десет дни”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ето какви мерки влизат в сила от понеделник:  

- Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.

- Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти - места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите;

- Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;

- Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки. Изключения се допускат за обектите, предлагащи хранителни стоки, представляващи магазини тип супермаркет или хипермаркет.  

- Преустановяват се посещенията на търговските центрове, представляващи повече от една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти;

- Търговски центрове тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебни заведения, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, ателиета за химическо чистене, офиси на телекомуникационни оператори и други доставчици;

- Преустановява се провеждането на конгресно - конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, изложения или други мероприятия в присъствена форма;

- Преустановяват се посещенията на фитнес центрове и зали за групови занимания, както и самостоятелни плувни комплекси и басейни;

- Преустановява се посещенията на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, сценични прояви и др.;

- Не се допускат тържества от частен характер - сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души;

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и спортен състезателен характер за всички възрастови групи се провеждат без публика;

- Забранява се провеждането на масови обществени мероприятия на открито;

- На всички пазари, тържища и базари - еднопосочно движение и спазване на дистанция;

- Преустановяват се присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа;

- Преустановяват се на групови извънкласни занимания;

- Преустановява се присъствения учебен процес във висшите учебни заведения, с изключения;

- Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли;

Заболеваемостта  в България за 14 дни е 483 на 100 000. Това ни отрежда 9 място в ЕС – след Чехия, Естония, Унгария, Малта, Кипър, Полша, Швеция и Словакия. На Балканския полуостров сме на трето място. По отношение на 14-дневната смъртност за същия период достигнахме 11 на 100 000. Това ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров.

„Всички области, с изключение на Търговище, са с висока заболеваемост. Най-сериозно е положението в Бургас, Плевен, София, Враца и Кюстендил. Най-ниска  заболеваемост има в Търговище, Видин, Разград и Кърджали”, уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му британският щам е засегнал целия континент. „България не прави изключение.  В Централна Европа и на Балканите стойностите са много високи. Затова беше необходимо да въведем по-строги мерки. Няма да има полицейски час и ограничаване в излизането,  както е в много държави”, поясни Кунчев.

„От няколко дни се заговори и за френски щам на COVID-19, който не се хваща с PCR тест. Вирусът не е последователен и не спира да ни изненадва”, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг в Министерския съвет.

Проф. Ангелов отчете, че има  доста заразени с коронавирус деца, които лежат в болница. Почти всички са с пневмонични изменения в белите дробове.

„За наша голяма радост медицината побеждава и нямаме затруднение в лечението или фатален изход”, обясни министърът. 

Относно ваксините той каза, че днес премиерът продължава консултациите с ЕС и ЕК.

„Нашият интерес ще бъде защитен. От догорените дози ще получим достатъчно ваксини, за да не остане българин, който да желае да се ваксинира и да не получи ваксина. По отношение на изборите, всички се опитват да пречупят пандемията през тях. Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват, народът остава”, категоричен беше проф. Ангелов.

Министърът каза, че към днешна дата не може да си позволят да изхвърлят дози ваксини, защото „някой не е дошъл в часа, в който му е казано”, категорично заяви министърът.

Относно руската ваксина министър Ангелов отново посочи, че за да бъде доставена в страната, трябва да мине през централизирана процедура през Европейската агенция по лекарствата.  

„Ако бъде издадено разрешение, българската държава няма колебания да поръча ваксина, която е разрешена на централно ниво”, обясни той. 

Масовата ваксинация в страната ще продължи след произнасяне на ЕМА. Записаните в електронния регистър ще бъдат автоматично преместени с отложените дни.

„За ваксинираните с първата доза на AstraZeneca - ако бъде преустановено използването на препарата, със сигурност ще има европейско решение или такова на нашите експертни съвети, които са към Министерството на здравеопазването”, уточни проф. Ангелов.

Министър Ангелов каза, че не знае дали настоящата е последната вълна на коронавируса.

 

Коментари

Криско ( преди 3 години )
Направо да я закриват тая държава!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна