IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
11:00 | 27 март 2021
Обновен: 08:34 | 25 април 2024

Лекар: Вирусът няма да пощади никого, остава трайни последици

Все повече деца са с диабет тип 1 след боледуване, мулти системният възпалителен синдром идва след 3 седмици

По материала работи: Слав Велев
Лекар: Вирусът няма да пощади никого, остава трайни последици

Третата вълна на коронавируса донесе нови щамове, част от които специалистите описват като по-вирулентни. За да се постигне колективен имунитет е необходимо хората да бъдат ваксинирани или да са преболедували коронавирусната инфекция. Страната ни премина вече през две вълни на инфекцията, а в момента положението в болниците е сериозно. Лекари алармират, че все повече малки деца влизат в болнични заведения, за да се лекуват. "Ситуацията е неочаквана за нас. За съжаление, коронавирусът е причинител на заболяване, което до скоро не познавахме", обяснява доц. Даниел Илиев, началник на Клиниката по пулмология с отделение за интензивно лечение в СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев".

Според него, британският вариант е характерен с повишена температура, главоболие, хрема и кашлица. Към днешна дата в болничното заведение са настанени петима пациенти, болни от COVID-19. Едно от децата е със съпътстващо заболяване - захарен диабет тип 1, дебютирало в хода на коронавирусната инфекция.

"Това е автоимунно заболяване, чиято изява се провокира от различни фактори - вирусна инфекция, стресова ситуация, травма. Оказва се, че с голяма степен на вероятност новият вирус е в състояние да води и до отключване на захарен диабет тип 1.", обясни д-р Илиев и уточни, че не той е причината, а е пусковият механизъм за появата на допълнителното заболяване.

"Когато човек има предразположение към дадено автоимунно заболяване, то рано или късно намира начин да се прояви. В този смисъл COVID-19 е в състояние да провокира началото и на заболяването захарен диабет тип 1. За това говори не само опитът в нашата болница, но и в литературата има такив съобщения", обясни още лекарят.

По думите му, в момента се наблюдава увеличение на броя на новозаразените деца. "5 до 7 деца месечно беше тенденцията за прием през втората вълна, докато сега по време на третата, имаме дни, в които те са двуцифрен брой.", каза той пред "24 часа".

Пациентите, които са в болничното заведение са предимно със симптоми от горните и долните дихателни пътища. Не всички пациенти развиват пневмония. Някои обаче са на болнично лечение, заради малката възраст и риска от усложнение на ситуацията. "Преди година бяхме склонни да изпратим за домашно лечение дете с температура 38.9 градуса, ако бяхме убедени, че е с нормални жизнени показатели и няма нищо застрашаващо в неговото състояние. Сега нямаме куража да изпратим у дома дете на 6-месечна възраст с такава температура", обясни д-р Илиев.

По думите му, с времето специалистите са натрупали знания и опит и са установили, че инфекцията дава някои късни усложнения. "Най-сериозното сред тях е появата на мултисистемния възпалителен синдром, при който дълго време след като са отзвучали високата температура, кашлицата и хремата, се появява рязко влошаване в общото състояние на детето, отказ от храна и течности и тежко засягане функцията на сърдечния мускул. "Това е най-сериозната проява, която наблюдаваме до момента при децата, които се лекуват в нашата болница, така и от колегите от "Пирогов" и Националната кардиологична болница", заяви специалистът.

Според него, не е само томи мултисистемен възпалителен синдром. Има пациенти и с придружаващи ендокринни нарушения, с нарушения в кръвосъсирването, т.е. все още коронавирусната инфекция е състояние, което е една крачка пред нас и ние трябва да я следваме. Наличието на придружаващи хронични заболявания, от една страна, може да доведе до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, а от друга - инфекцията би могла да усложни протичането на хроничното основно заболяване, от което страда детето", уточни той.

Д-р Илиев обясни, че обикновено мулти системния възпалителен синдром се появява около 3 седмици след първите симптоми на COVID-19, като е рано да се каже дали той има трайни последици за пациента. Не може да се отговори и категорично кои деца са по-застрашени. "Имаме пациенти - както кърмачета, така и деца на 2,3, 5 години, но ми се струва, че така беше и при предната вълна. Илюзия е, че вирусът може да пощади някого. Това е въздушно-капкова ифнекция, която заразява от новородени до хора в старческа възраст.", категоричен бе д-р Илиев и допълни, че ваксинацията е средството, което ще спаси животи.

 

Коментари

глупости ( преди 3 години )
Пишете пълни простотии, за да стрсирате хората. Изкарах вируса с парацетамол. Миналата година усвоихте милиони и изхарчихте спестяванията на хората, а някои изкарахте на улицата и самоубихте. Хората са стресирани и отчаяни от лошия живот и са със слаб имунитет. Вирус и да има не е смъртоносен, а напълно обикновен. Медиците в момента забогатяват от тестове и лекарства.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна