IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
10:15 | 1 април 2021
Обновен: 19:32 | 16 април 2024

До 15 000 заразени на ден при ново облекчаване на мерките. Възможно ли е?

Според математиците - да

По материала работи: Ставри Таргов
До 15 000 заразени на ден при ново облекчаване на мерките. Възможно ли е?

При ново облекчаване на мерките броят на новозаразените за денонощие може да достигне до 15 000. Това показват прогнозите на математици.

Според изчисленията им въпреки бързото разпространение на британския щам, скоро не се очаква голяма част от населението да премине през вируса. Дори напротив - според математиците пикът предстои.

"От всички косвени изчисления изглежда, че няма да има следващите 4 седмици пик. Така че през тези 3-4 седмици може да продължат да се пълнят болниците. Може би сега временен спад и следващите седмици да започнат отново.

И да се стигне спокойно до 12-15 хиляди души, ако има кой да ги приеме. Иначе тези 12-15 хиляди ще ги има, те няма да имат кислород, но ще бъдат отвън", каза математикът Лъчезар Томов.

А за завръщането на учениците в клас той смята, че трябва да има сериозен контрол. По думите му, ако са в присъствена форма на обучение - трябва поне 2-3 пъти седмично да се тестват учители и ученици.

"Особено прогимназисти и гимназисти могат да довършат онлайн годината. Говорим за психичното здраве на децата. Наистина някои деца, които имат приятели само в училище, страдат, но представете си как ще пострадат, когато някой роднина вкъщи почине", коментира още той.

А според лекарите и сегашните мерки не са достатъчно ефективни, за да дават резултат. Затова и удължаването им в този вид не би помогнало.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна