IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
15:45 | 1 април 2021
Обновен: 05:47 | 15 април 2024

Ваксината на "Пфайзер" пази здраво от коронавирус поне за 6 месеца

Тя е на 100% ефективна и срещу южноафриканския щам

По материала работи: Ставри Таргов
Ваксината на "Пфайзер" пази здраво от коронавирус поне за 6 месеца

Компаниите Pfizer Inc. и BioNTech SE обявиха в четвъртък, че последно проучване показва, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е "високоефективна" поне за шест месеца.

Pfizer Inc. и германският ѝ партньор BioNTech представиха резултати от последно проучване, които показват, че шест месеца след подставяне на втората доза на тяхната ваксина срещу коронавируса - BNT162b2 се потвърждава нейната висока ефективност и липса на сериозни опасения за безопасността.

Компаниите заявиха, че анализ на 927 потвърдени симптоматични случая на Covid-19 показва, че ваксината има 91,3% ефективност срещу заболяването, измерена от седем дни до шест месеца след втората доза. Повечето от тези 927 случая на Covid-19 са били на пациенти, получили плацебо при първоначалното изпитване на ваксината на двете компании.

Те също така посочиха, че ефикасността на ваксината за предотвратяване на тежки Covid заболявания е 100%, според дефиницията за критични случаи на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC), и 95,3% - според интерпретацията на Администрацията по храните и лекарствата (FDA).
Pfizer и BioNTech добавиха, че не са наблюдавали никакви "сериозни опасения, свързани с безопасността на ваксината".

Докато новият общ коефициент на ефикасност от 91,3% е по-нисък от първоначално отчетените 95% през ноември при проучването сред 44 000 души, от тогава насам редица варианти на коронавируса станаха по-разпространени по целия свят.

Ваксината също така се оказа 100% ефективна за предотвратяване на случаи на Covid-19, когато тя се използва срещу т.нар. южноафриканския вариант, който е по-заразен от оригиналния коронавирус.

От двете компании обаче допълват, че броят на участниците в изпитването в Южна Африка, където този вариант е най-силно разпространен, са относително малко - 800 души.

Експертите по света се притесняват, че новите варианти могат да се окажат по-устойчиви на ваксините, спечелили разрешение за спешна употреба от регулаторните лекарствени органи.

Pfizer и BioNTech заявиха, че сега са оценили безопасността на ваксините при повече от 44 000 участници на възраст 16 и повече години, като повече от 12 000 ваксинирани участници са имали поне шестмесечно проследяване след втората доза.

"Тези данни потвърждават благоприятния профил на ефикасност и безопасност на нашата ваксина и ни позиционират да подадем заявление за лиценз за биологични продукти до FDA на САЩ“, заяви главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. Досегашното разрешение за ваксината на Pfizer/BioNtech в САЩ беше за използването ѝ за спешна употреба (т.е. временен лиценз).

Преди дни беше оповестено проучване, според което ваксината на Pfizer/BioNTech и тази на компанията Moderna вече са ефективни на 80% две или повече седмици след поставяне на първата доза.

В сряда пък двете компаниите заявиха, че тяхната ваксина е на 100% успешна при защитата от коронавируса на деца на възраст между 12 и 15 години, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна