IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
20:00 | 4 април 2021
Обновен: 07:56 | 17 април 2024

Не пийте много горещ чай, удвоява риска от рак на хранопровода

Изчакайте малко да поизстине

По материала работи: Ставри Таргов
Не пийте много горещ чай, удвоява риска от рак на хранопровода

Наблюдение на 500 000 души в продължение на няколко години показва, че редовната консумация на прекалено горещ чай с температура над 65 градуса увеличава риска от развитие на рак на хранопровода. За това съобщава турското издание „Джумхуриет“.

Според гастроентеролога проф. Ведат Герал този рак е шестата причина за смърт в света.

"Това е сериозно заболяване. Според проучвания в източната част на Турция, Китай, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, поради консумацията на чай и топли напитки в големи количества, рак на хранопровода се наблюдава много често," отбеляза лекарят.

Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако човек пуши и пие алкохолни напитки.

"Ако пушач пие много горещ чай, рискът от развитие на рак се удвоява, а ако пие и алкохол, тогава се увеличава пет пъти", каза Герал.

Професорът съветва да не се пие чай, ако е толкова горещ, че е невъзможно да се вземе чаша с него в ръка. Той препоръча да изчакате три до четири минути, преди да изпиете прясно сварената напитка.

Добре е също да консумирате не повече от три до четири чаши чай на ден, каза специалистът.

Предупреждението и рискът важат и за много гореща вода.

Експертът обърна внимание на факта, че най-важният симптом на това заболяване е нарушеното преглъщане. В този случай е добре незабавно да се консултирате с лекар за преглед, ендоскопия и биопсия, за да откриете патологията навреме и да я излекувате, пише БНР.

Коментари

Новини Варна