IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
09:10 | 8 април 2021
Обновен: 21:53 | 25 април 2024

Ваксинация в хаос: Европа заговори за смесване на ваксини при един човек

Няма доказателства обаче, че това ще бъде ефективно 

По материала работи: Слав Велев
Ваксинация в хаос: Европа заговори за смесване на ваксини при един човек

Няколко европейски държави обмислят смесване на различни ваксини срещу Ковид-19 за граждани, получили първа доза от AstraZeneca - безпрецедентен ход, който подчертава предизвикателствата пред правителствата, които се борят за овладяване на ново нарастване на инфекциите, предаде Ройтерс, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Програмите за ваксинация са в хаос след малък брой съобщения, че при получатели на AstraZeneca са се появили изключително редки кръвни съсиреци, което накара някои страни по света да прекратят употребата ѝ от повишено притеснение.

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви в интервю, публикувано във вторник, че има връзка между ваксината и редките кръвни съсиреци в мозъка, но възможните причини все още не са известни. По-късно EMA заяви в изявление, че прегледът на ваксината продължава. Днес следобед контролният орган ще даде актуална информация за разследването си, предаде БГНЕС.

Докато много страни възобновиха използването на ваксината, някои наложиха възрастови ограничения. Всяко отклонение от разрешението за пускане на пазара на EMA ще се счита за "употреба извън правилата“, което означава, че няма да бъде одобрено от регулатора и ще остави отделни държави отговорни за евентуални странични ефекти.

 

Някои експерти казват, че тъй като всички ваксини са насочени към един и същ външен протеин на вируса, те могат да работят заедно, за да тренират тялото да се бори с него. Няма доказателства обаче, че това ще бъде толкова ефективно. 

 

Коментари

Новини Варна