IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
11:00 | 24 април 2021
Обновен: 09:02 | 3 май 2024

Кога COVID изчезва - Кантарджиев със страхотна новина

Математик изчисли точна дата за постигане на колективен имунитет

По материала работи: Слав Велев
Кога COVID изчезва - Кантарджиев със страхотна новина

Страхотна новина за края на пандемията от коронавирус съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Значителен спад на новозаразените до есента прогнозира той в интервю за бТВ.

„Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, колективи и семейства. Дай, Боже, хората да си носят маските, да не се събират на закрито и ваксинацията да върви“, коментира още той.

Кантарджиев отчете, че страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население.

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала: „Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ – заболяването, когато е в болница, продължава по-дълго време“, посочи проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т. нар. „зелени коридори“, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „Янсен“ засега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

„Тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30-те млн. във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица. Не са толкова често срещани. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Горе-долу ваксините имат такива противопоказания, включително и иРНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже – това е от ваксината или това е станало случайно“, посочи проф. Кантарджиев.

25 юли  е датата, на която страната ни може да постигне колективен имунитет  срещу COVID-19. Сметката е на математикът Института по механика на БАН Николай Витанов пред БНТ.

„При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас“, обясни още Николай Витанов. По думите му вече е спряло  дифузното разпространение на вируса в страната и посочи, че има само 4 от 28 области в България, където все още "мъждука", но е на път да спре и там. Той цитира още, че базовото репродуктивно число вчера е било 0,77, днес е 0,82. Това е  доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава. По думите му активните случаи са 55 000 и на ден се регистрират под 2000 случаи на ден, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, посочи още математикът. Според с масова ваксинация  ще имаме спокоен летен сезон.Сметката му показва, че  щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Математикът обясни още, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Той посочи още, че има много лични лекари, които могат да поставят ваксини  при налични количества.  Тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен, пресметна още Витанов. Той все пак предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не се обърне тенденцията.

 

 

Коментари

Новини Варна