IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
10:15 | 26 април 2021
Обновен: 17:48 | 27 март 2024

Джипита отказват втора доза РНК ваксина след AstraZeneca. Причината е…

Препаратът няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения

По материала работи: Ставри Таргов
Джипита отказват втора доза РНК ваксина след AstraZeneca. Причината е…

Лични лекари отказват да поставят втора доза РНК ваксина на пациенти, които са имунизирани с първа доза AstraZeneca. Причината е липса на разписана заповед от здравните власти.

Затова и общопрактикуващите лекари настояват решението на Ваксинационния щаб по отношение на употребата на Оксфордската ваксина да бъде облечено в заповед.

В началото на седмицата от щаба решиха, че страната ни ще продължи имунизирането с AstraZeneca, но с ограничения. Препаратът няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения.

Втора игла от Оксфордската ваксина пък може да се постави на лицата с първа доза, които нямат сериозни лекарствени реакции. На имунизираните с AstraZeneca, които не желаят да получат втора доза, може да бъде поставена Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата.

Именно това решение предизвика смут сред семейните лекари, според които подобни препоръки трябва да бъдат разписани официално, а не просто съобщени.

Такава заповед едва ли ще бъде издадена тъй като изначално ваксинационният щаб не издава заповеди, научи "Монитор". Според специалисти в Министерството на здравеопазването е редно джипитата да се съобразят с препоръката на здравните власти и да им се доверят.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров е категоричен, че трябва да има протокол, при който да се ваксинира с различни препарати. "Втора доза РНК – такова нещо няма официално обявено. Нека го напишат на кого, как и тогава“, каза семейният лекар.

Той посочи, че в неговата практика има поставени две игли от Pfizer, а сега му предстои да поставя и на AstraZeneca. Доц. Киров припомни, че личните лекари все още не разполагат с достатъчни количества дози ваксини и продължава практиката да се редят по опашки пред РЗИ.

Общопрактикуващият лекар и член на Български лекарски съюз д-р Гергана Николова също няма намерение да имунизира пациенти с различни ваксини, докато не излезе официална заповед.

"Ще сложа втора доза РНК, когато някой от медицинския борд го заяви“, категорична бе тя пред" Монитор ". Тя е категорична, че това решение на щаба трябва да е облечено в заповед, с подпис и печат. „Когато говорим за толкова сериозен процес, трябва някой да носи тази отговорност“, категорична е д-р Николова.

По думите на семейния лекар има кратка характеристика на препарата, където никъде не е описано, че може да се съчетават двете ваксини. Затова тя подчерта, че се води освен от препоръките на ваксинационния щаб, но и от кратката характеристика на препарата и се съобразява с това какво е написал производителят.

„Решението си е на щаба, ваксината я поставям аз и пациентите са мои. Отговорността за моите пациенти е моя“, категорична е д-р Гергана Николова.

Семейният лекар призна, че има много пациенти, които са се отказали от имунизация с AstraZeneca, тъй като хората се страхуват след всичко, което се изговори за ваксината и последствията. Д-р Николова даде за пример, че през последния месец джипитата са имали възможност да получат малки количества РНК ваксини и се видяло как в тези дни много е скочил броят на имунизираните.

Тя посочи, че в страната има около 4000 сeмейни лекари и всеки от тях, ако поставя по 20 дози на ден, са 80 хиляди за деня. „Това е много повече от това, което могат да направят 300 кабинета“, коментира още специалистът.

Коментари

Новини Варна