IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
08:50 | 27 април 2021
Обновен: 06:32 | 24 април 2024

И ваксината на "Янсен" в оборот – за работещите в туризма и за...ромите

Причината е, че е еднодозва ваксина и с нея се постига по-бързо имунитет

По материала работи: Слав Велев
И ваксината на "Янсен" в оборот – за работещите в туризма и за...ромите

"Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за "Янсен", то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение. Нашето решение е да се използва ваксината на „Янсен“. Всички мнения са по посока да се използва без ограничения. Очакваме още една доставка от 14 000 дози, която заедно със съществуващите ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването й по всички възможни канали”. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от "24 часа".

"Част от ваксината на "Янсен" ще бъде насочена към туристическата индустрия, за да може да се издаде сертификат веднага след нея. Тя ще бъде слагана и в имунизационни пунктове на групи, при които искаме да постигнем по-бърз ефект, като ромското население, при които по-трудно могат да бъдат намерени хората за втора игла", допълни Кунчев. Заедно с изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов той даде брифинг пред министерството на здравеопазването във връзка с решенията на Националния ваксинационен щаб.

„През празничните дни ще работят 26 имунизационни пункта. Всеки, който желае може да се насочи. Ще може да ваксинират с „Пфайзер“ и „Астра Зенека“, каза още доц. Кунчев. Той се обяви за нова имунизационна кампания у нас, за да доубеди българите, като вземем пример от страни като Израел. На въпрос как се е стигнало до решението за използване на „Янсен“, след като страничните ефекти са подобни на AstraZeneca и са докладвани при по-млади жени, доц. Кунчев уточни: „Данните, които имам за България показват, че няма принципна разлика. Да, при жените, които са отговаряли на показателите при AstraZeneca, е необходимо поголямо внимание при прилагането, но няма ограничения в използването“.

„За AstraZeneca сме казали, че който си е сложил първа препоръчваме да довърши процеса с втора доза от същата ваксина. Има препоръка да се слага с повишено внимание на жени под 60 г., както и на тези, които в миналото са имали някакви тромбоцитни прояви“, обясни Кунчев. И допълни, ако видеозаписите на мача "Левски" - ЦСКА докажат, че има струпване на хора без спазване на ограничителните мерки, ще последват санкции. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че през следващите седмици се очакват у нас да пристигнат доставки основно на РНК ваксини. „Имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия, че стартират ваксинирането с „Янсен” без никакви ограничения”, каза още той.

 

Коментари

Новини Варна