IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Здраве
11:00 | 4 май 2021
Обновен: 16:19 | 18 април 2024

Електронната рецепта: Кога всъщност ще заработи изцяло системата?

Просто в България не се получават работите, смята фармацевт

По материала работи: Ставри Таргов
Електронната рецепта: Кога всъщност ще заработи изцяло системата?

Фалстарт на системата за електронни рецепти. От 1 май трябваше хартиените рецепти да останат в историята. Заради забавяне обаче здравният министър внесе предложение за отлагане с още 2 месеца.

Красимир Иванчев е собственик на верига аптеки. В бранша е от близо 30 години. Казва, че от години се говори за въвеждането на електронната рецепта, но е трудно прилагането им на практика.

"Пак по някакъв начин всичко се разминава и българският гражданин не може да се наслади на това облекчение. В ЕС е 13-14 година, навсякъде това го има, просто в България не се получават работите", каза той.

По първоначалния план, от 1 май трябваше да отпаднат хартиените рецепти, но поради липса на готовност здравният министър внесе предложение за отлагане на срока с още 2 месеца. То обаче все още не е обнародвано.

"Първо трябва да има правителство, работещо. От няколко месеца се говори, от началото на годината, че ще започне, но до момента все още няма развитие", посочи фармацевтът Албена Атанасова.

Въпреки неяснотите, хората смятат, че въвеждането на електронните рецепти ще ги облекчи.

До обнародването на предложението аптеките нямат право да изпълняват хартиени рецепти, издадени след 30.04.2021 г. Ако го направят, те попадат в параграф 22 и рискуват да са в нарушение.

Вижте повече в репортажа Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна