IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
11:47 | 4 май 2021
Обновен: 09:23 | 28 март 2024

Доставиха близо 274 000 дози от ваксината „Пфайзер/Бионтех“

Те ще бъдат разпределени в цялата страна

По материала работи: Ставри Таргов
Доставиха близо 274 000 дози от ваксината „Пфайзер/Бионтех“

Тази сутрин у нас бяха доставени близо 274 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер/Бионтех“. Този препарат, както и ваксината на „АстраЗенека“, ще се поставят до 9 май включително във временните кабинети за имунизация.

Те са разкрити на различни места в страната, за да се засили темпът на кампанията.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг, че организацията на ваксиниране по зелените коридори, както е до момента, ще продължи до 9 май. От началото на другата седмица ще се анализират бройките необходими ваксини за фазите първа и втора и по личните лекари.

Ако има достатъчно бройки ваксини, необходими да обезпечат ваксинирането по фазите и остават свободни бройки ваксини, зелените коридори може би ще бъдат удължени.

Огромен е интересът в големите населени места към ваксинирането за разлика от по-малките.

За разпределянето на ваксините по личните лекари Ангелов каза, че от 10 май стартира модулът, по който те да правят заявките си за желаните от тях бройки ваксини и да получават информация за графика кога може да ги получат.

Сега лекарите се редят да ги получават лично на големи опашки.

Пристигналите днес ваксини ще бъдат транспортирани до РЗИ не само в София, но и в цялата страна, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна