IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
10:30 | 6 май 2021
Обновен: 15:37 | 23 април 2024

България вече не е във високорисковите зони за COVID-19 (ВИДЕО)

Скоро ще стигнем милион и половина преболедували

По материала работи: Слав Велев
България вече не е във високорисковите зони за COVID-19 (ВИДЕО)

България вече е извадена от високорисковите зони от института Робът Кох, и вече не в рисковите. „Това е заслуга на всички нас, всички бълgари“.  Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов. Тoй изтъкна, че  вчера е постигнат рекорд  с над 32 хиляди  ваксинирани за деня. Той подчерта, че целта е 50 хиляди дози на ден да се пoставят. „Скоро ще стигнем милион и половина преболедували“, каза още здравният министър.

Той изтъкна, че има трайна тенденcия за намаляване на заболеваемсотта, смъртността и хоспитализираните.

Заетостта на леглата е 47% с неусложнените случаи, 51% за интензiвни легла. „Вече има спокойствие в лечебните заведения“, каза министърът и добави, че само в 4 области има повече настанени в интензивните легла- Благоевград, Силистра, Шумен.

Съотношението излекувани новозаразени е 2 към 1. „Няма нито една област в червено на карта на България“ посочи още министърът. Най –голям е процентът на заболелите в областите между 150 и 300, на 100 000 души. .

По отношение на ваксинационния процес министърът в оставка обясни, че по време на празниците на 30 април над 9775 дози, 1 май 4609, 2 май 2634, 3 май 6100, 4 май 6444 дози .  най много дози са поставени в лечебните заведения в Пирогов 5881, ВМА 4654, „Св Анна“ 2275 дози. Това уточни, че това са дози поставени с препарата на Pfizer. По думтие му данните ясно показват, че предпочитаната ваксина от българите е ваксианта на Пфайзер.

По отношение какво ще се случи с НОЩ и епидемичната обстановка , министърът в оставка обясни, че следващият премиер ще вземе решение какво и как да се прави. „Ясно е, че излизаме от третата вълна“,каза министърът и даде за пример празната зала в която се дава брифинга. По думите му  интересът към ковид спада и добави, че всичко е постигнато с  много по-нискък индекс на строгост на мерките, благодарение на науката.

Проф. Костадин Ангелов обясни, че има възможност зелените коридори да бъдат удължени и след 9 май. Това зависело от броя дози с които се разполага, ако са достатъчно ваксинационния щаб ще вземе решение за удължаване на зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19.

Здравният министър коментира още, че няма усещане,  че данните са изкуствени занижени заради празниците. Той посочи, че има ясно тенденция за спад на заболяваемостта. „Ние сме на първа линия, освен теория сме видели и много от практика. Гледаме  числата на 12 часа. Към настоящия момент сме абсолютно спокойни, много е важно как ще се управлява пандемията от тук нататък с всички мерки ,които трябва евентуално да се разхлабват или затягат. Най-важно е вакснинационият процес да продължи със същата сила. Колкото повече са ваксинирани, толкова повече мерките ще стават един неприятен спомен“ коментира още министърът в оставка.

 

Коментари

Новини Варна