IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Здраве
10:45 | 25 май 2021
Обновен: 12:05 | 16 април 2024

Какво е влиянието на COVID-19 и ваксините върху щитовидната жлеза

Коментар на eндокринологa д-р Десимира Миронова

По материала работи: Слав Велев
Какво е влиянието на COVID-19 и ваксините върху щитовидната жлеза

Днес е световният ден на борбата с болестите на щитовидната жлеза. Ваксината и хормоналните проблеми: Какви са опасностите при поставяне на имунизацията? Кои симптоми трябва да наблюдаваме в тялото си?

"Симптомите могат да бъдат от много дискретни, които човек често подминава в ежедневието си, до доста изразени. Имаме случаи, особено при жени, когато идват с едни депресивни състояния, нерегламентирани от много дълго време насам. Много често се налага да се приема медикаментозна терапия и се оказва, че причината е в неустановена до момента дисфункция на щитовидната жлеза", обясни ендокринологър д-р Десимира Миронова за "България сутрин" на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че по-сериозните симптоми са свързани с покачване на телесно тегло, сърцебиене, изпотяване, нарушение в съня. 

"При много млади двойки, които страдат от затруднено забременяване, причината понякога е дисфункция на щитовидната жлеза", отбеляза ендокринологът.

Относно пост Ковид-19 състоянията и това дали те могат да нарушат функциите на щитовидната жлеза, д-р Миронова коментира, че при много пациенти се виждат отклонения в хормоналния статус на жлезата след прекарване на Ковид-19. 

"Много е важно времето, в което се прави изследването на щитовидната жлеза, защото доста често след прекарване на Ковид-19 пациентите се оплакват от сърцебиене. Нека не бързаме с изследването. Нека мине месец - месец и половин след прекарването на болестта", уточни медикът.

Д-р Миронова допълни, че всеки трети човек по един или друг начин е засегнат от проблеми с щитовидната жлеза. 

"Световните организации, които са обвързани с изучаването на заболяванията на щитовидната жлеза, се обединиха около становището, че тиреоидните заболявания не са противопоказание за поставяне на ваксина. Ползата от това да бъде поставена ваксината и да се намали рискът от заразяване с Ковид-19 е много голяма", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

"Имаше мнение, че жените са по-засегнати, практиката показва, че мъжете се изравняват като брой на жените. Заболяването категорично не може да бъде полово свързано. Има го както при мъжете, така и при жените", категорична е д-р Миронова.

Специалистът добави, че стресът и начинът на живот дават огромно отражение върху дисбаланса на щитовидната жлеза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари

Новини Варна