IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
10:15 | 1 юни 2021
Обновен: 21:38 | 27 април 2024

US учен хвърли "бомбата": Ще се сблъскаме с COVID-26, а и с COVID-32

Майката природа ни подсказва какво ще се случи

По материала работи: Ставри Таргов
US учен хвърли "бомбата": Ще се сблъскаме с COVID-26, а и с COVID-32

"Необходимо е да се направи по-задълбочено проучване на произхода на Ковид-19, в противен случай човечеството може и да се сблъска с Ковид-26 и Ковид-32", заяви американският учен и един от водещите инфекционисти в САЩ Питър Хотес.
 
"Това е третата голяма епидемия на коронавирус през 21-ви век (след SARS и MERS). Майката природа ни подсказва какво ще се случи: ще има Ковид-26 и Ковид-32, ако не разберем напълно произхода на Ковид-19", заяви експертът в ефира на NBC News.
 
Хотес подчерта, че е необходимо да се разследва "появата на огнището" на коронавируса. За това вирусолози, епидемиолози и други специалисти трябва да бъдат изпратени в китайския град Ухан, където започна пандемията. Според ученият на място те ще трябва да съберат данни и необходимите проби.

В същото време експертът отбеляза, че би било трудно да се получи информация за произхода на коронавируса без сътрудничеството на Китай по този въпрос.

"Наистина трябва да окажем силен натиск върху Китай, включително и чрез възможни санкции, така че екип от видни епидемиолози и вирусолози на място в Китай да имат безпрепятствен достъп до животни, хора, проби и лаборатории", подчерта Хотес.
 
По-рано Белият дом разпространи съобщение, според което версията за разпространението на коронавируса поради извънредна ситуация в научна лаборатория все още не е изключена, припомни БГНЕС.

В съобщението се цитират думите на американския президент Джо Байдън, че разузнавателната общност на страната допуска две версии за произхода на вируса: предаване на хора от животно и изтичане от лаборатория.

В рамките на 90 дни разузнаването трябва да продължи да събира и анализира информация и да информира президента, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна