IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
16:50 | 2 юни 2021
Обновен: 22:44 | 18 април 2024

Възможно е ваксината на Pfizer да предизвиква миокардит

Сърдечните възпаления са наблюдавани главно при млади мъже

По материала работи: Слав Велев
Възможно е ваксината на Pfizer да предизвиква миокардит

Израелското здравно министерство обяви, че е установило, че малкият брой случаи на сърдечни възпаления, наблюдавани главно при млади мъже, получили ваксината срещу Ковид-19 на компаниите Pfizer и BioNTech в страната, вероятно е свързан с тяхната ваксинация, съобщава Ройтерс, предаде Bulgaria ON AIR.

От своя страна от Pfizer заявиха, че не е наблюдавана по-висока честота на заболяването, известно като миокардит, отколкото обикновено се очаква при общото население.

В Израел са съобщени 275 случая на миокардит между декември 2020 г. и май 2021 г. сред над 5 милиона ваксинирани хора, заяви здравното министерство, разкривайки резултатите от проучване, което беше възложено, за да се разгледа въпроса.

Повечето пациенти, които са преживели възпаление на сърцето, са прекарали не повече от четири дни в болница и 95% от случаите са класифицирани като леки, според това проучване, което е проведено от три експертни екипа, съобщава израелското министерство, цитирано от БНР.

Проучването установи, че "има вероятна връзка между получаването на втората доза на ваксината на Pfizer и появата на миокардит сред мъже на възраст от 16 до 30 години", се казва още в изявление.

Коментари

Новини Варна