IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Здраве
08:50 | 18 юни 2021
Обновен: 15:56 | 14 април 2024

И антиваксъри 1 в Европа са... българите. Водачи сме и сред колебаещите се

75% от гражданите на ЕС смятат ваксините за единствена защита срещу COVID-19

По материала работи: Слав Велев
И антиваксъри 1 в Европа са... българите. Водачи сме и сред колебаещите се

75% от гражданите на ЕС смятат, че ваксините срещу COVID-19 са единствения начин за прекратяване на пандемията, става ясно от последното проучване на Евробарометър, но не на това мнение са 23% от българите, пише "24 часа". Страната ни е лидер по броя на скептиците. Според изследването 23% от интервюираните ни сънародници са заявили, че никога не биха се ваксинирали. След нас са словенците, където този процент е 20, хърватите и латвийците с по 18 на сто. И ако тази тенденция е по-характерна за Източна Европа, в Западна броят на антиваксърите е много по-малък, като варира между 4 и 12 на сто. Според проучването почти седем от всеки десет анкетирани европейци или 69%, вече са ваксинирани или желаят да бъдат ваксинирани възможно най-скоро. 79% възнамеряват да направят това до края на годината.

Интересен феномен се забелязва при хората под 45 години. Между 10 и 13% от тях са убедени, че никога няма да се подложат на ваксинация, а други 6% твърдят, че се колебаят. България е лидер в още едно отношение. При нас е най-нисък и процентът на хората, привърженици на ваксините – едва 31% са тези, които смятат, че ще си поставят при първа възможност. В останалите страни този процент варира между 45 и 86%. Страната ни е рекордьор с най-малък процент на хората, които вече са се ваксинирали - с 31% или ще го направят възможно най-скоро. Номер едно сме и по още един показател - у нас са най-много тези, които смятат, че биха се ваксинирали през тази година или някога в бъдеще – общо 34%. В това отношение след нас са само словаците. С изключение на няколко страни от Източна Европа, при останалите този процент е до 20%. За малко да сме първи и по брой на хората, които все още не знаят какво ще предприемат или предпочитат да не отговарят – те са 11%, но тук сме изпреварени от Латвия, където колебаещите са с 1% повече.

Коментари

Новини Варна