IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
16:20 | 30 юни 2021
Обновен: 14:20 | 25 април 2024

Тенденция: SARS-вирусите стават все по-опасни

В момента си играем много опасна игра с този, заяви Георги Маринов от Департамента по генетика в Станфорд

По материала работи: Слав Велев
Тенденция: SARS-вирусите стават все по-опасни

Снимка: Bloomberg.com

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. "В момента си играем много опасна игра с този. Както е опитът от предишния SARS-вирус и както наблюдаваме вече 18 месеца в реалния живот, тенденцията на тези вируси, SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни",  заяви пред БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд, предаде Bulgaria ON AIR.

Той съветва, който се е ваксинирал през януари, да се ваксинира отново септември-октомври.

"Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-дивергиралите до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново", подчерта Маринов.

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

"Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти. В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023", уточни Георги Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на трансмисията и за евентуалното елиминиране на вируса.

Коментари

Новини Варна