IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Здраве
11:30 | 1 юли 2021
Обновен: 11:58 | 16 април 2024

Внимание! Ако дълго време шофирате жадни, все едно сте пили алкохол

Дори и леко дехидратиран човек, губи концентрация и допуска всякакви грешки зад волана

По материала работи: Слав Велев
Внимание! Ако дълго време шофирате жадни, все едно сте пили алкохол

На всички е известно какво са случва, ако шофирате под въздействието на алкохол. Сега се появи проучване, в което се твърди, че такова състояние като алкохолно опиянение се наблюдава и при дехидратация на организма. Лекарите непрекъснато повтарят, че особено през летните месеци трябва да се пие поне по два литра вода на ден. Не трябва да сте жадни, особено по време на шофиране. Science Direct, цитирано от "24 часа" твърди, че дори човек, който е леко дехидратиран губи концентрация и допуска всякакви грешки зад волана. За да се стигне до това заключение, е проведено проучване върху 11 възрастни мъже, като е използван стационарен симулатор на шофиране и са имитирани реални пътни условия.

Всеки участвал в три сесии на шофиране. Първата е опознаватална, за да свикне водачът с настройките. В останалите шофьорите са наблюдавани по време на двучасово пътуване - хидратирани и жадни. Сензорите наблюдавали мозъчната активност, докато камерите заснемали действията на шофьорите.

Инцидентите, за които се смята, че са свързани с умора, са изключени от проучването. Резултатите показали, че дехидратираните шофьори са допуснали няколко грешки, като често напускане на лентата или късно спиране, които са сходни по честота, както при хора под въздействието на алкохолни напитки.

Коментари

Новини Варна