IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
09:45 | 6 юли 2021
Обновен: 05:35 | 23 март 2024

Връщат строгите мерки при широко разпространение на "Делта" варианта на COVID-19

МЗ с план за адекватна реакция

По материала работи: Ставри Таргов
Връщат строгите мерки при широко разпространение на "Делта" варианта на COVID-19

В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки - брой заразени на 100 хиляди население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и каква част от тези болни имат нужда от болнично лечение.

Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и един от експертите, работили по плана.

По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия предстои да бъде огласена „Всички части, които трябва да включва този план, са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.

Планът разписва какво се прави при под 100 положителни проби на 100 хиляди население, при 100-200 на 100 хиляди, между 200 и 500 на 100 хиляди изследвани, над 500 положителни на 100 000 тествани.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците – например травматологично или неврологично отделение, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, каза проф. Кожухарова в предаването „Преди всички“.
Планът предвижда още личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина спокойно могат да се лекуват вкъщи, посочи тя.

Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим. „При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“, изтъкна още епидемиологът.

Целта според Мира Кожухарова е да няма повече елементи на изненада, а нещата да бъдат предварително планирани за разлика от миналото лято.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка – най-ниското от тях е по-слабо изразена такава. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката:

„Но не от типа на това затваряме градове, улици, махали и т.н. По-скоро на по-рационални противоепидемични мерки смята Министерството на здравеопазването да заложи.“

Публични обекти и пространства ще се затварят само в крайна нужда - много големи обекти ще бъдат затваряни при повече от 9 хиляди души в болнични заведения, допълни Кожухарова.

Залага се на това, че хората все пак ще се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували, подчерта още тя.

Относно риска в края на август да има бракуване на ваксини Мира Кожухарова отбеляза: „Бих искала да не се достига до варианта изхвърляне, защото този вариант противоречи на здравия човешки разум“, съобщава "Труд".

Коментари

Новини Варна